2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Szekszárd: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Van megoldás a rezsiszámla csökkentésére

Tóth Rózsa, 2023. január 11. - 18:46
Van megoldás a rezsiszámla csökkentésére

Gyengén, vagy alig szigetelt lakásban lakik Szekszárd lakosságának 60 százaléka, ezért javaslatok hangzottak el ennek javítására azon a zöld konzultáción, amit Szekszárdon tartottak a Piac téren szerdán. A fórumon Bakos Bernadett az LMP országgyűlési -, és Gulyás Róbert az Éljen Szekszárd képviselője mondta el, mivel és hogyan gondolják a rezsiszámlák és ezen belül a fűtés árának csökkentését. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Zöld konzultációt tartott ma Szekszárdon a Piac téren Bakos Bernadett az LMP országgyűlési képviselője az Éljen Szekszárd képviselője Gulyás Róbert társaságában.

Az LMP-nek határozottan az a véleménye, hogy azért érinti az energiaválság Magyarországot olyan rosszul jelenleg mert az elmúlt 12 évben elmulasztottuk a zöld átállást.

Olyan javaslataink vannak a helyzet hosszútávú kezelésére, amelyek egyébként 12 éve változatlanok, ilyenek például az épület szigetelés, különösen a lakossági épület szigetelés támogatása melyre állami programot kellene  indítani és biztosítani, hogy minden típusú lakóépületre igénybe lehessen venni, szociális indokokból, esetleg önrész nélkül is.

- derült ki a szavaiból.

Álláspontja szerint az épület szigeteléssel akár 50-85 százaléknyi fűtési energiát is meg lehetne spórolni, ennyivel is csökkenhetnének a rezsiszámlák. A másik javaslatuk a klímabérlet bevezetése, ez egy olyan országosan érvényes közösségi közlekedési bérlet lenne, amit minden tömegközlekedési eszközön lehetne használni, havi 5 ezer forintba kerülne és ezt országosan mindenki elérhetné, ezzel pedig jelentősen lehetne csökkenteni a közlekedési energiafelhasználást, illetve olcsóbban lehetne közlekedni.

Hangsúlyozta, hogy további javaslataik a megújuló energiáknak a támogatása. Egyrészt el kellene törölni a napelemeket súlytó termékdíjakat, másrészt pedig meg kellene szüntetni azt a rendeletet, amely jelenleg ellehetetleníti ma Magyarországon a szélerőműveknek a telepítését.

A sajtótájékoztatón ezután átadta a szót az Éljen Szekszárd képviselőjének Gulyás Róbertnek, aki elmondta a helyi jellegzetességeket is.

Gulyás kitért arra, hogy Szekszárd lakosságának a 60 százaléka gyengén, vagy alig szigetelt panellakásokban lakik, ezért a fűtőműnek is nagy problémát okoz a nagy mértékű gázfelhasználás.

A széndioxid kibocsátás miatt pedig nagyon sok büntetést kell fizetnie a városnak, egészen pontosan 400 millió forintról beszélünk.

A lakosoknak emiatt magasabb rezsiszámláik vannak, ezért a legfontosabb Szekszárdon a lakások szigetelése jelen pillanatban. Az önkormányzatnak például vannak a Mikes utcában olyan lakásai, amelyek gyakorlatilag 0 szigeteléssel rendelkeznek, gyakorlatilag az utcát fűtik, ami nagy problémát okoz az ottlakóknak.

Fotó: Pixabay