2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Szekszárd: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Másodszor jelzett idén a szén-monoxid-érzékelő Tolna vármegyében

Tóth Rózsa, 2023. január 11. - 15:36
Másodszor jelzett idén a szén-monoxid-érzékelő Tolna vármegyében

A jelzést követően veszélyes határérték alatti koncentrációra érkeztek ki a tűzoltók, senki nem sérült meg, a három lakó a rokonoknál töltötte az éjszakát.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő kedd délután Bonyhádon, egy Perczel kerti lakás fürdőszobájában - tájékoztatott a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A műszaki mentéshez a bonyhádi hivatásos tűzoltókat és a vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották, akik a fürdőszobában lévő gázkazán mellett telepített eszközből még az életre veszélyes határérték alatti koncentrációt olvastak ki. A gázszolgáltatót értesítették, akik leválasztották a tüzelőberendezést a hálózatról. A lakásban egyéb fűtési lehetőség nincs, így a három lakó a rokonoknál töltötte az éjszakát.

Korábban január 8-án Szekszárdon, egy Mérey utcai lakásban jelzett be egy szén-monoxid-mérő, amelyik szintén veszélyes határérték alatti koncentrációt naplózott.

A tűzoltók gázkazán használatát a műszaki felülvizsgálatig megtiltották, a kéményseprőket és gázszerelő szakembert értesítették.

Amint arról a frisshirek.hu is beszámolt korábban, tavaly országos szinten összesen 19 ember vesztette életét a mérgező gáz miatt. Tolna vármegyében 2022-ben nem esett senki áldozatául a láthatatlan gyilkosnak.

Vármegyénk tavalyi 27 esetéből 5 alkalommal fürdőszobában telepített szén-monoxid-érzékelő adott riasztást. 

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni - hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Fotó: illusztráció, Unsplash.com