2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Szekszárd: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

679 napot kell várni egy csípőműtétre Szekszárdon

Tóth Rózsa, 2023. január 10. - 18:48
679 napot kell várni egy csípőműtétre Szekszárdon

Tavaly szeptemberben átlagosan 494 napot kellett várni, januárban már plusz fél évet kell várni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Tavaly szeptemberben a Tolna megyei Balassa János Kórházban ,ég átlagosan 494 napot kell várni egy csípőprotézis műtétre, a helyzet szeptember óta sajnos nemhogy jobb, de, sőt sokkal rosszabb lett. Jelenleg ugyanis a NEAK hivatalos adatai szerint átlagosan 679 napot kell várnia annak, akit a megyei közkórházban az ortopéd szakorvos csípőprotézis műtétre küld. Ez majdnem két év várakozást jelent, fél évvel többet, mint a másfél évvel ezelőtti helyzet volt - tájékoztatott nyilvános posztjában Harangozó Tamás, országgyűlési képviselő.

Két év telhet el egy idős embernek fájdalommal élve, nehéz mozgással, sőt, aki még aktív munkavállaló, annak ez a két év várakozás akár a munkahelyébe is kerülhet, ha közben nem tudja ellátni a feladatait - világít rá az  MSZP-s politikus.

Harangozó Tamás utal rá, hogy a Pénzcentrum tavaly megjelent írása szerint a mozgásszervi betegségek egyre több embert érintenek Magyarországon, és kimondottan aggasztó, hogy a problémák egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A magyarok 65 százalékának alakul ki tartós váll-, könyök-, boka-, térd- vagy csípőízületi fájdalma élete során, és sokkal gyakoribbá váltak a porckopással kapcsolatos betegségek is.
A probléma tehát egyre többeket érint, egyre fiatalabb korban, miközben egyre nagyobb a szakemberhiány az egészségügyben. A politikus szerint:
Látható az is, hogy a kormány hiába öl százmilliárdokat a látványsportokba, és hiába írta elő a mindennapos testnevelésórákat, az emberek betegebbek és romlik az életminőségük. Nem kellene inkább többet fektetni az egészségügybe?
- teszi fel a kérdést.
Úgy látja, hogy a Balassa Kórházban még 2020-ban, a covid-járvány miatt állították le a krónikus belgyógyászatot, a kardiológiai rehabilitációt, a mozgásszervi rehabilitációt és a reumatológia aktív fekvőbeteg-ellátását, amit utána szakemberhiány miatt nem tudtak újraindítani.

A politkus felhívja a figyelmet, hogy az áldatlan állapotok miatt legutóbb az egészségügy átalakításáról szóló törvényjavaslat vitáján szólalt fel a Parlamentben, írásbeli kérdéssel is fordult a belügyminiszterhez és kérte, hogy adjon választ arra, hogyan fogják azonnali intézkedésekkel megoldani a Szekszárd és környéki emberek egészségügyi ellátását.

Érdemi válasz azóta sincs, és úgy véli, hogy Horváth István egyéni képviselő továbbra is a saját jólétét előbbre valónak tartja, mint a választókerületében élőkét, mert őt nem aggasztja a kialakult helyzet, a parlamenti vitában sem volt hozzáfűznivalója a témához.

A frisshirek.hu arról is beszámolt korábban, hogy a megyeszékelyen működő Balassa János Kórházban múlt századi körülmények uralkodnak és nagy szükség van az új rendelőintézetre, mert nagyon messze van már attól, amit az emberek joggal elvárnak egy egészségügyi intézménytől.

Fotó: Harangozó Tamás Facebook-oldala