2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Szekszárd: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Ma szólalnak meg a morgató szirénák a megyében

Tóth Rózsa, 2023. január 09. - 12:52
Ma szólalnak meg a morgató szirénák a megyében

A „Figyelem ez próba, figyelem ez próba” felhívás után egy 6 másodpercig tartó mélyről induló fel, majd lefutó hangjelzést fogunk hallani.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Januárban, a hónap második hétfőjén a MoLaRi és LTRR rendszer szirénái törik meg a csendet Tolna vármegyében - tájékoztatott a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Január 9-én, hétfőn ellenőrzik a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített MoLaRi, azaz Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer, valamint a paksi atomerőmű harminc kilométeres körzetébe telepített LTRR, azaz Lakossági Tájékoztató és Riasztó Rendszer szirénáit.

A riasztórendszerek hangszórói alkalmasak arra, hogy veszély esetén a környezetükben élő lakosságot tájékoztassák a követendő magatartási szabályokról. Január 9-én, hétfőn délelőtt 11 órakor a MoLaRi rendszer, délután 13 órakor pedig az LTRR szirénák „morgató”, azaz csökkentett üzemű próbái törik majd meg a csendet.

A „Figyelem ez próba, figyelem ez próba” felhívás után egy 6 másodpercig tartó mélyről induló fel, majd lefutó hangjelzést hallhatunk. „A próbának vége, a próbának vége” felhívással zárul a fent említett rendszerek tesztelése.

Legutóbb, amint arról a Frisshirek.hu is beszámolt, tavaly december 5-én volt hasonló próba. A lakosságnak a próbákkal kapcsolatban semmiféle teendője nincs.

Képünk illusztráció, forrása: unsplash.com