2023.03.24., péntek - Emőke
Szekszárd: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Egyre több az eladó ingatlan, a kereslet viszont csökkent

frisshirek.hu, 2023. január 09. - 14:30
Egyre több az eladó ingatlan, a kereslet viszont csökkent

Felemásan rajtolt az idén a lakáspiac: a kínálat bővülésével párhuzamosan a kereslet visszafogottabb lett – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely 2023 első hetében vizsgálta a piaci helyzetet. Az év elején kirajzolódó tendenciák alapján idén kevesebb adásvételt bonyolíthatnak le, az árak pedig változatosan alakulhatnak. A nagyvárosi garzonlakások forgalma azonban továbbra is élénk maradhat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az Üzlet által szemlézett elemzés szerint

2023 első hetében több mint 18 százalékkal több eladó lakóingatlan várt gazdára, mint egy évvel korábban. A kereslet azonban 40 százalékkal mérséklődött.

Ami a részleteket illeti,

  • Budapestet 1 százalékos kínálatbővülés jellemezte. Az eladó házak száma 8 százalékkal nőtt, míg a lakásoké 1 százalékkal csökkent.
  • A fővárosi agglomerációban, vagyis Pest vármegyében 21 százalékkal nőtt a kínálat az előző év elejéhez képest.
  • A vármegyeszékhelyeken 35 százalékkal, a kisebb településeken pedig 26 százalékkal több lakásból és házból válogathatnak a vevők mint 2022 januárjában.

Az év elején kirajzolódó tendenciák alapján

idén kevesebb adásvételt bonyolíthatnak le, az árak pedig változatosan alakulhatnak.

2023 első hetében országosan több mint 18 százalékkal több eladó lakásból és házból válogathattak a vevők mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan a kereslet 40 százalékkal csökkent. Az elmúlt pár évben a január eleji aktivitás jól tükrözte az egész éves forgalmat. Így 2023-ban a lakásadásvételek számának csökkenésére és hektikusan alakuló árakra lehet számítani.

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakértő arról is beszámolt, hogy

  • 2018-ban 164 ezer új és használt lakóingatlan talált gazdára, 
  • 2019-ben 157 ezer,
  • 2020-ban 134 ezer,
  • 2021-ben 161 ezer,
  • 2022-ben – az előzetes becslések alapján – 130 ezer.

Az ingatlan.com elemzéséből az is kiderül, hogy az év első hetében Budapesten 1 százalékkal bővült a kínálat. Ez a növekedés elsősorban a családi, iker- és sorházaknak köszönhető, amelyekből 8 százalékkal több volt a piacon, mint 2022 elején. Közben a fővárosi lakások kínálata minimális mértékben, 1 százalékkal csökkent.

Amint Az Üzlet megírta, Balogh László szerint ez részben magyarázható azzal, hogy a kisebb alapterületű lakások iránt megmaradt a kereslet.

A nagyvárosi garzonlakások forgalma tehát 2023-ban továbbra is élénk maradhat.

A vármegyeszékhelyeken 35 százalékkal nőtt az eladásra váró lakóingatlanok száma a múlt év első hetéhez képest. A házak kínálata 21 százalékkal, a lakásoké 47 százalékkal bővült.

A kisebb településeken pedig negyedével lett nagyobb a kínálat.

A kisebb városokban és községekben 28 százalékkal nőtt az eladó házak kínálata, a lakásoké pedig 21 százalékkal emelkedett az előző év elejéhez képest.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint hazánkban egy év alatt soha nem drágultak még annyira a lakásárak, mint tavaly. Egy átlagos lakásvásárlás a korábbi negyedével került többe.

Illusztrációs fotó: Pixabay