2024.04.16., kedd - Csongor
Szekszárd: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Horváth István fideszes országgyűlési képviselő érdekeltségébe került a milliárdos forgalmú Sió-Trans Kft.

Tóth Rózsa | 2023. január 05. - 16:20
Horváth István fideszes országgyűlési képviselő érdekeltségébe került a milliárdos forgalmú Sió-Trans Kft.

A Horváth család cégei komoly segítséget kaptak az elmúlt években: két állattenyésztéssel foglalkozó társaság is vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, megközelítőleg 3,5 milliárd forintot nyertek el. Horváth István Tolna megyei fideszes országgyűlési képviselő most a Sió-Trans Kft. tulajdonosa lett.

Egy frissen alapított cégen keresztül az 1991 óta működő Sió-Trans Kft. tulajdonosa lett Horváth István Tolna megyei fideszes országgyűlési képviselő – írja a hvg a 24.hu információira hivatkozva.

Több mint 2,8 milliárd forint bevételt és csaknem 200 millió forint profitot könyvelt el 2021-ben az a szállítmányozással foglalkozó társaság, amely néhány hónappal ezelőtt került Horváth István – tudta meg a 24.hu.

Az 1991 óta működő, a szállítmányozás teljes palettáját lefedő Sió-Trans Kft. egy másik cégen, a frissen alapított Bartina-Trans Kft.-n keresztül került a kormánypárti politikus érdekeltségébe. Az ötven főt foglalkoztató Sió Trans Kft.-t feltehetően kölcsönből vásárolták meg, ugyanis a kormányfő barátja, Mészáros Lőrinc érdekeltségében álló MKB Bank 800 millió forint tőke és járulékai erejéig szerepel zálogjogosultként a cégpapírokon.

A Horváth család tulajdonában mára 13 cég van, amelyekbe tavaly összesen 5,6 milliárd forint bevétel folyt be, amiből csaknem 260 millió forint profitot könyveltek el. A családi cégek komoly segítséget kaptak az elmúlt években: két állattenyésztéssel foglalkozó társaság is vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, megközelítőleg 3,5 milliárd forintot nyertek el.

A támogatások másik kedvezményezettje a hivatalosan a fideszes politikus – eredetileg angoltanár – felesége tulajdonában álló Bikácsi Agrár Kft.

Ez a cég kilenc részletben nyert el összesen 986 millió forintot egyebek mellett saját húsüzem létrehozására és szarvasmarhatelep-fejlesztésre.

A 24.hu arra emlékeztetett, hogy az utóbbi pályázathoz hasonlóan nyert korábban Kósa Lajos akkor 83 éves édesanyjának cége is 123 millió forintot, a történtek után kiszállt a cégből, amit már meg is szüntettek, és a tulajdonosok a támogatásról is lemondtak.

Horváth István közvetlen érdekeltségébe tartozik az országosan ismert szőnyeg-, lamináltpadló- és függönyértékesítéssel foglalkozó Diego áruház szekszárdi franchise üzlete, ami a város bevásárlóparkjában található. A társaság tavalyelőtt 224 milliós bevétel mellett 12 millió hasznot hajtott a politikusnak.

Fotók: Facebook/Horváth István oldala