2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Raskó György: már januárban eltűnhet a polcokról a magyar krumpli és sertéshús

frisshirek.hu, 2023. január 03. - 21:30
Raskó György: már januárban eltűnhet a polcokról a magyar krumpli és sertéshús

Kifogytak a magyar készletek, a hazai burgonya januárban eltűnik a piacokról – mondta el Raskó György agrárközgazdász a Jazzy Rádió reggeli műsorában. Ez azt is jelenti, hogy opcióként csak az import áll majd rendelkezésre, amit viszont sokkal drágábban lehet csak beszerezni.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az interjút szemléző Napi.hu azt írta: a szakértő szerint az árstopok hatása miatt a sertéshús ára mintegy 80 százalékkal emelkedik majd, hiszen a hazai készletek kifogyása után a sokkal magasabb import nagykereskedelmi ár veszteségeket okoz majd a viszonteladóknak.

A piac törvényei szerint a készletekkel spórolni fognak, így hiány is kialakulhat a termékekből.

Emlékeztettek arra is, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség a hatósági árak kivezetésére kérte a kormányt, mert az nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek áraiban.

Az ársapka közvetett hatásai már jobban megterhelik a családi büdzséket, mintha be sem vezették volna őket, hiszen a boltok az árstopos terméken ért veszteségüket más termékekre terhelik rá.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt