2024.04.16., kedd - Csongor
Szekszárd: 4o - 4o
Az ország 19 megyéjében

Hiány lehet két árstopos termékből

frisshirek.hu | 2023. január 03. - 11:30
Hiány lehet két árstopos termékből

A hatósági árak csak a belföldi termékekre vonatkoznak. Ha a hazai készletek egy-egy alapélelmiszerből kifogynak, akkor a nagykereskedőknek külföldről kellene pótolni a hiányt, amelyet azonban magasabb áron tudnak megtenni, és ez így nem érné meg nekik. Elsősorban a burgonyát és a sertéshúst fenyegeti az ellátási problémák veszélye.

Súlyos problémákat okozhat, hogy mind sertéshúsból, mind burgonyából importra fog szorulni az ország már január folyamán

- nyilatkozta Raskó György agrárvállalkozó a Jazzy Rádió reggeli műsorában, amelyet a 168.hu szemlézett.

2023 év elejére végleg eltűnhet a piacokról a magyar burgonya, a készletek ugyanis kifogytak. Behozatalra szorul az ország. Az import burgonyát azonban csak a hazai szabott árnál drágábban lehet beszerezni, amely nem éri meg a vállalkozóknak - osztotta meg aggodalmát a szakértő.

A burgonya mellett azonban a sertéshús-ellátással is gondok akadhatnak az új évben,

meglátása szerint. Az árstopok az utóbbi alap élelmiszer esetében 80 százalékos emelkedést hozhat. Hiába van ugyanis törvényben rögzítve a fogyasztói ár, a külföldről behozott sertéshúsra a nagykereskedőknek a hazai szabályozás nem vonatkozik, így sokkal drágábban tudnák majd készleteiket feltölteni, miután a hazai áruk elfogynak.

A boltok ezért vélhetően a termékekkel spórolnak majd, így hiány is kialakulhat mindkét termékből

- mondta el nyilatkozatában Raskó György agrárvállalkozó.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com