2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Hiány lehet két árstopos termékből

frisshirek.hu, 2023. január 03. - 11:30
Hiány lehet két árstopos termékből

A hatósági árak csak a belföldi termékekre vonatkoznak. Ha a hazai készletek egy-egy alapélelmiszerből kifogynak, akkor a nagykereskedőknek külföldről kellene pótolni a hiányt, amelyet azonban magasabb áron tudnak megtenni, és ez így nem érné meg nekik. Elsősorban a burgonyát és a sertéshúst fenyegeti az ellátási problémák veszélye.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Súlyos problémákat okozhat, hogy mind sertéshúsból, mind burgonyából importra fog szorulni az ország már január folyamán

- nyilatkozta Raskó György agrárvállalkozó a Jazzy Rádió reggeli műsorában, amelyet a 168.hu szemlézett.

2023 év elejére végleg eltűnhet a piacokról a magyar burgonya, a készletek ugyanis kifogytak. Behozatalra szorul az ország. Az import burgonyát azonban csak a hazai szabott árnál drágábban lehet beszerezni, amely nem éri meg a vállalkozóknak - osztotta meg aggodalmát a szakértő.

A burgonya mellett azonban a sertéshús-ellátással is gondok akadhatnak az új évben,

meglátása szerint. Az árstopok az utóbbi alap élelmiszer esetében 80 százalékos emelkedést hozhat. Hiába van ugyanis törvényben rögzítve a fogyasztói ár, a külföldről behozott sertéshúsra a nagykereskedőknek a hazai szabályozás nem vonatkozik, így sokkal drágábban tudnák majd készleteiket feltölteni, miután a hazai áruk elfogynak.

A boltok ezért vélhetően a termékekkel spórolnak majd, így hiány is kialakulhat mindkét termékből

- mondta el nyilatkozatában Raskó György agrárvállalkozó.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com