2023.05.28., vasárnap - Csanád, Emil
Szekszárd: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Oroszország fokozta Herszon bombázását, miközben elutasította Kijev béketervét

frisshirek.hu, 2022. december 29. - 09:15
Oroszország fokozta Herszon bombázását, miközben elutasította Kijev béketervét

A múlt hónapban felszabadított dél-ukrajnai kikötőváros, Herszon intenzív tüzérségi, illetve aknavető tűz alá került a tegnapi nap folyamán, és heves harcok dúltak Kelet-Ukrajnában is. Mindeközben Moszkva elutasította Kijev békejavaslatát, azt követelve, hogy Ukrajna ismerje el négy elcsatolt régióját Oroszország részeként.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Az egyik herszoni kórház szülészeti részlegét érte csapás, áldozatok, sebesültek ugyanakkor nincsenek

– közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki stáb helyettes vezetője Telegram-bejegyzésében. A kórház egészségügyi személyzete, illetve  a betegek a támadást megelőzően óvóhelyeken kerültek elhelyezésre.

Rémisztő volt… váratlanul történtek a robbanások, megremegtek az ablakok… még mindig reszketnek a kezeim

mondta el egy a közelmúltban szült anya, Olha Prisidko.

Mikor leérkeztünk az alagsorba, azt követően sem hagyott alább a bombázás, egyetlen percre sem

- tette hozzá.

Heves harcok Dél-, illetve Kelet-Ukrajnában

Az oroszok több mint 25 települést lőttek Dél-Ukrajnában Herszon és Zaporizzsja környékén az ukrán fegyveres erők vezérkarának tájékoztatása szerint. A herszoni régió a Dnyeper folyó torkolatvidékénél stratégiai fontossággal bír, döntő része jelenleg is orosz megszállás alatt áll. Felszabadítása esetén megnyílna az ukrán hadsereg előtt az út a Krím félsziget irányába.

Kelet-Ukrajnában, a Donbaszban is heves harcok folynak. Putyin magánhadserege, a Wagner-csoport zsoldosai továbbra is a Donyec-megyei Bahmutot ostromolják, miközben az ukránok a szomszédos luhanszki régióban Szvatove és Kreminna városok térségében próbálják áttörni az orosz reguláris haderő védelmi vonalait.

A kelet-ukrajnai nagyváros, Harkiv és térsége is az orosz tüzérség célkeresztjébe került, egy regionális gázvezetékben is károk keletkeztek a csapások következtében. Ihor Terehov harkivi polgármester tájékoztatása szerint kétszer mértek csapást a milliós metropoliszra a nap folyamán, valószínűleg iráni Sahíd drónok bevetése révén - adta hírül a Reuters.

Oroszország deklarált célja a „különleges katonai művelet” során Ukrajna demilitarizálása.

Béketárgyalásokra nincs esély

A szembenálló felek a háború lezárására vonatkozó elképzelései gyökeresen eltérőek, így jelenleg nem mutatkozik esély a tárgyalásos megoldásra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos béketerve szerint helyre kell állítani Ukrajna területi integritását, Oroszországnak ki kell vonulnia az általa megszállt területekről, a Krím-félszigetet is beleértve. Kijev kártérítést is elvárna Moszkvától az okozott háborús károk kompenzációjaként.

Moszkva tegnap ismételten elutasította az ukrán béketervet. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő hangsúlyozva, hogy

az ukrán kormánynak el kell fogadnia az új realitásokat, azaz le kell mondania az Oroszország által annektált négy ukrajnai régióról a béke érdekében.

Szergej Lavrov külügyminiszter a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva illúziónak nevezte Zelenszkij elképzelését, mi szerint nyugati segítséggel kiszorítják az orosz erőket az ukrajnai invázió során elfoglalt területekről és a 2014-ben annektált Krím-félszigetről, miközben Moszkvát kényszerítik az általa okozott háborús károk megtérítésére is.

Fotó: Save the Children International