2024.02.24., szombat - Mátyás
Szekszárd: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Oroszország fokozta Herszon bombázását, miközben elutasította Kijev béketervét

frisshirek.hu | 2022. december 29. - 09:15
Oroszország fokozta Herszon bombázását, miközben elutasította Kijev béketervét

A múlt hónapban felszabadított dél-ukrajnai kikötőváros, Herszon intenzív tüzérségi, illetve aknavető tűz alá került a tegnapi nap folyamán, és heves harcok dúltak Kelet-Ukrajnában is. Mindeközben Moszkva elutasította Kijev békejavaslatát, azt követelve, hogy Ukrajna ismerje el négy elcsatolt régióját Oroszország részeként.

Az egyik herszoni kórház szülészeti részlegét érte csapás, áldozatok, sebesültek ugyanakkor nincsenek

– közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki stáb helyettes vezetője Telegram-bejegyzésében. A kórház egészségügyi személyzete, illetve  a betegek a támadást megelőzően óvóhelyeken kerültek elhelyezésre.

Rémisztő volt… váratlanul történtek a robbanások, megremegtek az ablakok… még mindig reszketnek a kezeim

mondta el egy a közelmúltban szült anya, Olha Prisidko.

Mikor leérkeztünk az alagsorba, azt követően sem hagyott alább a bombázás, egyetlen percre sem

- tette hozzá.

Heves harcok Dél-, illetve Kelet-Ukrajnában

Az oroszok több mint 25 települést lőttek Dél-Ukrajnában Herszon és Zaporizzsja környékén az ukrán fegyveres erők vezérkarának tájékoztatása szerint. A herszoni régió a Dnyeper folyó torkolatvidékénél stratégiai fontossággal bír, döntő része jelenleg is orosz megszállás alatt áll. Felszabadítása esetén megnyílna az ukrán hadsereg előtt az út a Krím félsziget irányába.

Kelet-Ukrajnában, a Donbaszban is heves harcok folynak. Putyin magánhadserege, a Wagner-csoport zsoldosai továbbra is a Donyec-megyei Bahmutot ostromolják, miközben az ukránok a szomszédos luhanszki régióban Szvatove és Kreminna városok térségében próbálják áttörni az orosz reguláris haderő védelmi vonalait.

A kelet-ukrajnai nagyváros, Harkiv és térsége is az orosz tüzérség célkeresztjébe került, egy regionális gázvezetékben is károk keletkeztek a csapások következtében. Ihor Terehov harkivi polgármester tájékoztatása szerint kétszer mértek csapást a milliós metropoliszra a nap folyamán, valószínűleg iráni Sahíd drónok bevetése révén - adta hírül a Reuters.

Oroszország deklarált célja a „különleges katonai művelet” során Ukrajna demilitarizálása.

Béketárgyalásokra nincs esély

A szembenálló felek a háború lezárására vonatkozó elképzelései gyökeresen eltérőek, így jelenleg nem mutatkozik esély a tárgyalásos megoldásra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos béketerve szerint helyre kell állítani Ukrajna területi integritását, Oroszországnak ki kell vonulnia az általa megszállt területekről, a Krím-félszigetet is beleértve. Kijev kártérítést is elvárna Moszkvától az okozott háborús károk kompenzációjaként.

Moszkva tegnap ismételten elutasította az ukrán béketervet. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő hangsúlyozva, hogy

az ukrán kormánynak el kell fogadnia az új realitásokat, azaz le kell mondania az Oroszország által annektált négy ukrajnai régióról a béke érdekében.

Szergej Lavrov külügyminiszter a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva illúziónak nevezte Zelenszkij elképzelését, mi szerint nyugati segítséggel kiszorítják az orosz erőket az ukrajnai invázió során elfoglalt területekről és a 2014-ben annektált Krím-félszigetről, miközben Moszkvát kényszerítik az általa okozott háborús károk megtérítésére is.

Fotó: Save the Children International