2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szekszárd: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Tragikus kimenetelű csatára készülhet a koronavírus ellen Sanghaj

frisshirek.hu | 2022. december 22. - 11:16
Tragikus kimenetelű csatára készülhet a koronavírus ellen Sanghaj

Egy sanghaji kórház közölte személyzetével, hogy készüljenek fel a koronavírussal vívott „tragikus csatára”, mivel arra számítanak, hogy a város 25 millió lakosának fele megfertőződik az év végéig. Mindeközben a vírus nagyrészt ellenőrizetlenül terjed Kínában.

A széleskörű tiltakozáshullám és az esetszámok kíméletlen emelkedése közepette éles fordulat állt be decemberben Kína Covid-politikájában. Peking hozzálátott a három éve tartó zéró Covid politikájának felszámolásához. Ez azonban csak olaj volt a tűzre: egyre aggasztóbb méretekben terjed a koronavírus az 1,4 milliárd lakosú országban.

Kína hivatalos halálozási száma a járvány három évvel ezelőtti kezdete óta 5241 főt mutat, ami töredéke a világ más országai által közzétett adatoknak.

Peking december 21-én már második egymást követő napon nem jelentett új, Covidhoz kapcsolódó halálesetet, miközben a temetkezési vállalkozók szolgáltatásaik iránt megugrott keresletről számoltak be az elmúlt hét folyamán, ami feljebb nyomta a temetések költségeit.

A hatóságok, szűkítve a koronavírus halálozások kritériumait, mintegy 389 ezer tüneteket mutató esetről számoltak be.

A sanghaji Deji kórház a hivatalos WeChat-fiókján szerdán este közzétett bejegyzésében nyilvánosságra hozta, hogy becslésük  szerint a városban közel 5,43 millió pozitív esetet regisztráltak, továbbá, hogy a Kína első számú kereskedelmi központjaként funkcionáló, 25 millió lakosú metropoliszban az év végéig 12,5 millióan fertőződhetnek meg.

Az idei karácsony, a szilveszter majd a Hold Újév során nem leszünk biztonságban

– közölte a kórház.

A tragikus csatában Sanghaj és agglomerációja is elesik, miközben megfertőzzük a kórház teljes személyzetét! Megfertőzzük az egész családot! A betegeink is mind megfertőződnek! Nincs esélyünk, nem menekülhetünk

– írták.

Szakértők szerint Kína jövőre több mint egymillió koronavírushoz kapcsolódó halálesettel szembesülhet, tekintettel a különösen veszélyeztetett idős lakosság körében viszonylag alacsony teljes oltási arányra. Bár az összesített kínai oltási arány 90 százalék fölött van, a megerősítő oltásban részesült felnőttek aránya már csak 57,9 százalékon áll, miközben a 80 év felettiek esetében ez csak 42,3 százalék a kormányzati adatok alapján.

Egy pekingi kórházban a CCTV állami televízió felvételei idős betegek hosszú sorait mutatták az intenzív osztályon, akik oxigénmaszkok segítségével lélegeztek. A kórház sürgősségi osztályának igazgatóhelyettese, Han Xue tájékoztatása szerint naponta 400 beteget fogadnak, négyszer annyit, mint a korábbiakban.

Ezek idős emberek, akiknek vannak alapbetegégeik is. Ezek mellé jön a láz, a légúti fertőzés, így ők nagyon súlyos állapotba kerülnek

– tette hozzá Han.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO vezetője kijelentette, aggódik a kínai fertőzések megugrása miatt. Tedros Adhanom Ghebreyesus támogatja a pekingi kormányt abban, hogy a legnagyobb kockázatnak kitett emberek beoltására összpontosítson - írja a Reuters.

Foó: illusztráció, canva.com