2023.05.28., vasárnap - Csanád, Emil
Szekszárd: 21o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Orosz külügy: a Patriot rakéták szállítása növeli Washington háborúba sodródásának kockázatát

frisshirek.hu, 2022. december 15. - 17:15
Orosz külügy: a Patriot rakéták szállítása növeli Washington háborúba sodródásának kockázatát
A Patriot amerikai légvédelmi rakétarendszerek Ukrajnába szállítása megnöveli annak kockázatát, hogy az amerikai hadsereg közvetlenül belekeveredjen az ukrajnai konfliktusba - jelentette ki Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Sok szakértő, köztük az óceánon túl élők is, kétségbe vonták egy ilyen lépés észszerűségét, mely a konfliktus eszkalációjához vezet, növeli az amerikai hadsereg közvetlen belekeveredésének kockázatát a háborús cselekményekbe

- mondta Zaharova.

A CNN amerikai hírtelevízió szerdán azt állította, Joe Biden amerikai elnök kormánya a héten bejelentheti: Patriot légvédelmi rakétarendszereket kíván Ukrajnába küldeni. A Pentagon közölte, egyelőre nincs közölnivalója ezzel kapcsolatban.

A washingtoni orosz nagykövetség arra figyelmeztetett, hogy a Patriot rendszerek esetleges átadása Ukrajnának provokatív lépés lenne az Egyesült Államok részéről.

Zaharova ismételten kifejezte Moszkva készségét a tárgyalásra az ukrán válság rendezéséről. De, mint mondta,

ez csak akkor lehetséges, ha olyan valós javaslatok érkeznek, amelyek figyelembe veszik az új realitásokat és Oroszország jogos érdekeit -

írja az MTI. A szóvivő közölte, hogy

Pietro Parolin, a Vatikán államtitkára diplomáciai csatornákon keresztül hivatalos bocsánatkérést juttatott el Moszkvának Ferenc pápának a csecsenek és a burjátok az ukrajnai háborúban tanúsított állítólagos kegyetlenségére tett megjegyzése miatt.

Maria Zaharova szerint ezzel az incidens rendeződött.

A hibák elismerésének képessége egyre ritkább a mai nemzetközi kommunikációban. Az adott helyzet azt mutatja, hogy a Vatikán párbeszédre való felhívása mögött ott áll a párbeszéd lefolytatásának és a beszélgetőpartnerek meghallgatásának képessége. Ez a megközelítés, azt mondhatom, őszinte tiszteletet vált ki

- mondta az orosz külügyi szóvivő.

Zaharova ezzel szemben „provokatívnak” és „elfogadhatatlannak”  nevezte Martin Griffiths ENSZ-főtitkárhelyettes herszoni látogatását, és úgy vélekedett, hogy a világszervezet apparátusát vezető António Guterres főtitkárnak véget kellene vetnie az ilyen akcióknak.

Ezt egyebek között azzal indokolta, hogy a régió lakosai népszavazáson döntöttek az Oroszországhoz való csatlakozásról. A referendum eredményét a nemzetközi közösség túlnyomórészt nem tekinti legitimnek.

Guterresnek követelnie kellene, hogy munkatársai a provokatív utazások helyett tartsák be az orosz gabona- és műtrágyaexport korlátozásainak feloldására vonatkozó kötelezettségvállalásaikat

- tette hozzá a külügyminisztériumi szóvivő. Zaharova nehezményezte egyebek között, hogy szerinte az ENSZ Titkársága és a világszervezet emberi jogi főbiztosának, Volker Türknek a hivatala kerüli az ukrán válsághelyzet pártatlan értékelését, Kijev irányába részrehajló nyilatkozatokat tesz, és a nyugatiak által támogatott narratívát használja.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön pletykának minősítette a Szergej Lavrov külügyminiszter 2023-ban várható esetleges felmentéséről a BRIEF Telegram-csatornán megjelent értesüléseket. A BRIEF meg nem nevezett forrásra és Lavrovnak a Balin állítólag bekövetkezett - az orosz külügyi tárca által cáfolt - rosszullétére hivatkozva Mihail Galuzin november végén kinevezett külügyminiszter-helyettest, illetve Szergej Nariskint, a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetőjét nevezte meg Lavrov lehetséges utódaként.

Fotó: Wikipedia