2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Szekszárd: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Betétdíjas lesz a PET palack és a sörösdoboz

frisshirek.hu, 2022. december 06. - 00:23
Betétdíjas lesz a PET palack és a sörösdoboz
Napvilágot látott az egyes italcsomagolások kötelező visszaváltását előirányzó kormányrendelet – írta a Dontwasteit. A Technológiai és Ipari Minisztérium tervei szerint a műanyag, fém és üveg italcsomagolások kötelező betétdíja és visszaváltása 2024-ben végre megindulhat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A rendelet megkülönböztet kötelezően és önkéntesen visszaváltási díjas termékeket - vette észre a rendeletet a 24.hu.
A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe a tejalapú készítmények kivételével az italtermékek közvetlen csomagolása tartozik. Vagyis a műanyag, fém vagy üveg alapanyagú, és 0-6 literig terjedő űrtartalmú palackok.

Önkéntesen visszaváltási díjas termék a fenti termékek körébe nem sorolt, a gyártó által önkéntesen „visszaváltható” megjelöléssel gyártott, illetve forgalomba hozott termék.

A visszaváltás ösztönzésére a betétdíj összege kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasznosítható termék esetén darabonként 50 forint lesz. Újrahasználható termék, továbbá önkéntesen visszaváltási díjas termék esetén a gyártó által meghatározott összeget fizetnek.

A kötelezően visszaváltási díjas csomagolású italtermék a visszaváltási díjjal megnövelt vételáron hozható forgalomba.

A gyártó a kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható terméket visszaveszi, továbbá az önkéntesen visszaváltási díjas terméket, valamint annak csomagolását a fogyasztótól visszaváltja, és a visszaváltási díjat kifizeti.