2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Szekszárd: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Kevesebbet kaszált idén a bankszektor

frisshirek.hu, 2022. december 05. - 16:25
Kevesebbet kaszált idén a bankszektor
Egyre kevesebb a pénz a különadók és a visszaeső hitelezés miatt.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A bankszektor nyeresége csökkent, a tőkehelyzetük viszont stabil. Elbocsátások nem voltak az ágazatban, de nagyjából 200 bankfiókot zártak be idén. Erről a Napi.hu számolt be a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva.

Szeptember végén összesen 31 hitelintézet működött Magyarországon, ezek között volt hat nagybank, hét közepes és 18 kicsi. A bankok száma nem csökkent az elmúlt években, hiába ment csődbe például a Sberbank.

A Napi.hu cikkében arról írt, ennek az volt az oka, hogy fióktelepként működő újabb szereplők jelentek meg a magyar piacon. A bankfiókok száma azonban sokat csökkent.

1638 maradt mostanra, miközben az év elején ennél majdnem kétszázzal több, 1826 fiók üzemelt az MNB adatai szerint.

A fiókszám drasztikus csökkentése nem járt együtt a dolgozói létszám leépítésével, továbbra is majdnem 39 ezren dolgoznak a bankszakmában. A Napi.hu arról számolt be, hogy inkább keresik a plusz munkaerőt a hitelintézetek.

A bankszakma még mindig az egyik legjobban fizető szektornak számít, tőkehelyzetük stabil, minden hitelintézet mutatója meghaladja az elvárt 3 százalékos értéket, de egyre kevesebb a pénz a különadók és a visszaeső hitelezés miatt.

A nyereség is csökkent: az első háromnegyedévben elért éves nettó eredmény 562 milliárd forint volt, amely az előző év azonos időszakában elért nyereségnél 12,4 százalékkal kevesebb.

Illusztrációs fotó: Pixabay