2023.12.09., szombat - Natália
Szekszárd: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Albániába utazik Orbán Viktor

frisshirek.hu | 2022. december 05. - 20:30
Albániába utazik Orbán Viktor
Albánia fővárosába, Tiranába utazik az Európai Unió és a Nyugat-Balkán országainak csúcstalálkozójára Orbán Viktor – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az Európai Tanács tájékoztatója szerint ez lesz az uniós és nyugat-balkáni vezetők első olyan csúcstalálkozója, amelyre a nyugat-balkáni térségben kerül sor. – A csúcstalálkozó jó alkalmat kínál az EU és a Nyugat-Balkán – mint vitathatatlan uniós perspektívával rendelkező térség – közötti stratégiai partnerség kulcsfontosságú voltának megerősítésére – olvasható a tanács honlapján. A találkozó legfontosabb témái az Ukrajna elleni orosz agresszió következményeinek kezelése, a biztonság megerősítése és a külföldi beavatkozással szembeni ellenállóképesség kiépítése, a migrációs kihívások kezelése, valamint a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem. A vezetők a csúcstalálkozó végén várhatóan nyilatkozatot adnak ki - szúrta ki a hírt a hang.hu.

Közben az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagja arról beszélt, hogy a Nyugat-Balkán lehet Európa új energiabejárata: az a térség, ahonnan Európa más útvonalakon, más szállítóktól sokkal megbízhatóbb módon tud energiához jutni. Várhelyi Olivér azt is mondta, hogy az EU-csúcs helyszínválasztás jól mutatja azt a változást, hogy a bővítés ügye az unió számára a három legfontosabb ügy egyikévé vált, olvasható az MTI szemléjében. – Európa nem tud a világméretű versenyben továbblépni a Nyugat-Balkán teljes integrálása nélkül, és nem fogja tudni megvédeni saját regionális geopolitikai érdekeit sem. Akkor lehet ez a folyamat hiteles, ha a tényleges gazdasági és társadalmi integráció felgyorsul, és az ezekhez kapcsolódó feladatokat sokkal gyorsabban és intenzívebben végezzük – közölte.