2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Szekszárd: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

A szerb elnök mégis elutazik Tiranába az EU-Nyugat-Balkán-csúcsértekezletre

frisshirek.hu, 2022. december 05. - 17:15
A szerb elnök mégis elutazik Tiranába az EU-Nyugat-Balkán-csúcsértekezletre
Aleksandar Vucic szerb elnök részt vesz a keddi tiranai csúcson, amelyet az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vezetői részvételével tartanak - jelentette be a politikus hétfőn azt követően, hogy találkozott Miroslav Lajcakkal, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Szerbia elnöke a belgrádi közszolgálati televízió kérdésére válaszolva közölte,

attól függetlenül, hogy legalább húsz résztvevő fog az Oroszország elleni szankciókról, valamint a Koszovóval fenntartott viszonyról nem megfelelő módon beszélni, jó lesz, ha legalább lesz ott valaki, aki válaszolni is tud a vádaskodásokra.

Aleksandar Vucic arról is beszélt, Szerbia mindent megtett, hogy a koszovói szerb kisebbséget és a békét védje.

Ha nem mennék Tiranába, lehet, hogy annak semmi haszna nem lenne, de nagy károkat okozhatna az országunknak

- húzta alá.

Rámutatott, hogy a tiranai csúcson az európai uniós roamingdíjak eltörléséről, valamint az EU nyugat-balkáni országoknak szánt energetikai támogatásáról is szó lesz, ezek pedig a szerb állampolgárok számára jó hírek - írja az MTI.

A szerb államfő a múlt csütörtökön „terrorista söpredéknek” nevezte Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, és közölte, nem hajlandó elmenni az EU-Nyugat-Balkán-csúcsra, mert Koszovó vezetői is ott lesznek, és szóba kerül majd Koszovó uniós vízumliberalizációja és uniós csatlakozási kérelmének benyújtása is. Mint mondta: a koszovói kormány olyan döntéseket hozott, amelyek Szerbia számára nem elfogadhatóak, legutóbb például egy nem Belgrád-párti szerb politikust nevezett ki kisebbségi miniszternek.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Az 1,81 millió lakosú országban mintegy százezer szerb él, az ország északi részén körülbelül ötvenezer főre tehető nagyobb tömböt képeznek.

Fotó: Belgrade Security Forum