2023.12.09., szombat - Natália
Szekszárd: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Moszkva szerint lett volna esély a háború elkerülésére, a Nyugat azonban nem élt a lehetőséggel

frisshirek.hu | 2022. december 01. - 16:12
Moszkva szerint lett volna esély a háború elkerülésére, a Nyugat azonban nem élt a lehetőséggel
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, a Nyugatnak valós esélye volt arra, hogy megelőzze az ukrajnai háború kitörését. Mindeközben a Kreml szóvivője közölte, nem fogadják el az ukrajnai orosz háborús cselekmények kivizsgálása céljából felállítandó bíróság legitimitását.

Lavrov: a Nyugat elszalasztotta a lehetőséget az ukrajnai konfliktus megelőzésére

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, a Nyugatnak valós esélye volt arra, hogy megelőzze az ukrajnai háború kitörését. Ehelyett azonban elvetették a NATO további expanziójának leállítására vonatkozó orosz javaslatokat, s megállapodtak arról, hogy különleges biztonsági státusszal ruházzák fel Ukrajnát.

Az orosz diplomácia vezetője egy moszkvai sajtótájékoztatón beszélt erről a France24.com híradása szerint.

Nyugati vezetők állítása szerint ugyanakkor Oroszország a háború kirobbanását megelőzően előterjesztett javaslatai nem voltak őszinték és nélkülözték a realitást is.

A Kreml nem ismeri el az ukrajnai orosz háborús atrocitások kivizsgálása céljából felállításra kerülő bíróságot

Nem lesz legitimitása az ukrajnai orosz háborús cselekmények kivizsgálása céljából felállításra kerülő bíróságnak – jelentette ki a Kreml szóvivője. Az ilyen célzattal létrehozott bíróság soha nem lesz legitim számunkra, nem fogjuk elfogadni illetékességét, ellenkezőleg, el fogjuk utasítani azt– tette hozzá Dmitrij Peszkov újságírók előtt.

Ahogy arról a Frisshirek.hu már beszámolt, az ügy előzménye Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök tegnapi bejelentése, mely szerint az Európai Unió törekedni fog arra, hogy az ENSZ-szel közösen felállítsanak egy olyan bíróságot, mely az Ukrajna területén elkövetett orosz háborús bűntetteket vizsgálná ki.

Fotó: Wikipedia