2024.02.24., szombat - Mátyás
Szekszárd: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Orbán politikai igazgatója politikai dzsihadistáknak nevezte az EU politikusait

frisshirek.hu | 2022. november 30. - 06:09
Orbán politikai igazgatója politikai dzsihadistáknak nevezte az EU politikusait
Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs hosszú interjút adott a brit konzervatív lapnak, amelyben az Európai Unióval folytatott vitáról fejtette ki gondolatait. Kijelentése szerint a pénz másodlagos kérdés, az ideológiai vita az EU intézményeivel sokkal jelentősebb.
Az Európai Bizottság, amely valaha semleges, és a szó pozitív értelmében bürokratikus volt, többé már nem az. Már önálló politikai ideológiája van. A kiegyensúlyozottság eltűnt, és az intézményeket átvették a politikai dzsihadisták. Talán ez a kifejezés túl éles, de közelebb van az igazsághoz, mint bármi más

− nyilatkozta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a The Times-nak, amelyet az Index szemlézett. A brit konzervatív lap azzal felütéssel vezette fel az interjút, hogy Orbán Viktor számos alapvető politikai kérdésben vitában áll az Európai Unióval. A politikai igazgatója a beszélgetésben kiemelte azt is, hogy a finanszírozás bár fontos kérdés, csak másodlagos a kulturális vitatémák mögött.

Sajnos, európai kultúrharc van

− jelentette ki Orbán Balázs. Szerinte eltűnt az egyensúly az Európai Unión és különösen annak politikai testületein belül. Az úgynevezett woke-ideológia virágzását akarják csak véleménye szerint megerősíteni:

Ha bárki azt gondolja, hogy nekünk, magyaroknak csupán egyetlen problémánk van Brüsszellel, és ez a probléma a pénz, az valamit félreért

- mondta az interjúban a politikai igazgató. Majd ha már brit lapnak nyilatkozott, a politikus azzal érvelt, hogy különösen Nagy-Britannia távozása óta a politikailag törékeny nemzeti kormányok váltak normává, és az Európai Unió hagyományos egyensúlya eltűnt.

Jobb lenne, ha eurokrata lenne az EU, mintha átpolitizálódik az egész intézményrendszer, meglátása szerint. A technokraták most viszont azt mondják, hogy csak egyféleképpen lehet eljárni. Csak egy út van előre, egyfajta integráció létezik, ami előnyös, és egyetlen megoldás van a globális kihívásokra is, és el kell hallgattatni a más hangokat - látja az európai helyzetet Orbán Balázs.

Brüsszelben, az Európai Unió szívében és Európa más fővárosaiban sokan szívesen látnák az Orbán-kormány hátát, miután a magyarok többször is kihívást intéztek az európai jog felsőbbrendűségével szemben, különösen az olyan liberális értékek tekintetében, mint az igazságszolgáltatás és a jogérvényesülés, függetlenség, a menekültek védelme vagy a melegek jogai

- értekezett interjújában Orbán politikai igazgatója. Ezt a kijelentést kommentálva a brit lap is megjegyezte, hogy Mark Rutte, a holland miniszterelnök tavaly nyáron egy EU-csúcson már megfogalmazta azt, hogy Magyarországnak semmi keresnivalója az Európai Unióban. Ezt a homofób magyar törvény miatt jelentett ki egyébként. A The Times szerint Orbán Balázs ezeket a szavakat a "cancel culture" egy formájaként értelmezte, és Mark Rutte kijelentését a kultúrharc meghirdetéseként értékelte a magyar kormány.

Ha ellenérveid vannak, akkor kikerülsz a játékból. Akkor autokrata vagy, populista, vagy valami más szörnyűség

− siránkozott Orbán Viktor politikai igazgatója a brit lapnak adott interjújában.

A kiemelt kép forrása: Orbán Balázs Facebook-oldala