2022.12.06., kedd - Miklós
Szekszárd: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Színre lépett az új miniszter: nem kisfiúk játéka az energiaipar

frisshirek.hu, 2022. november 24. - 12:29
Színre lépett az új miniszter: nem kisfiúk játéka az energiaipar
A miniszteri pozíciójával összeférhetetlen érdekeltségeiről már lemondott, de meghallgatását még csak most tartották Lantos Csaba energetikai miniszterjelöltnek. Aki bemutatta új csapatát, és felvázolta a főbb irányelveit is. Kiemelte, hogy fontos számára a fenntarthatóság értéke, már csak azért is, mert hét gyermek édesapja. Az atomenergia mellett ezért a megújuló energiaforrásoknak is szeretne lehetőséget adni, de ehhez szükség van az áramtárolási képességünk fejlesztésére is - ismertette többek között az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt.

Bemutatta leendő stábját, valamint ismertette programját Lantos Csaba az Országgyűlés gazdasági bizottságában, miniszterjelölti meghallgatásán csütörtökön. Az energetikai miniszteri poszt várományosának ismertetése szerint munkáját Koncz Zsófia miniszterhelyettesként, Raisz Anikó államtitkárként, Steiner Attila államtitkárként és Czepek Gábor, az MVM mai elnök-vezérigazgatója közigazgatási államtitkárként segíti majd - számolt be az eseményről a Telex.

A vezető akkor vezető, ha van jó csapata

– kezdte ars poeticával a meghallgatását az egyelőre még csak miniszterjelölt, majd bemutatta csapatát. Lantos kiemelte, hogy tudatosan nem energetikai szakembereket ültet maga mellé vezető pozíciókba, de foglalkoztak már ezzel a témával az érintettek.

Mesélt magáról is. Ismertette, hogy hódmezővásárhelyi születésű, és három főnökkel dolgozott eddig: Járai Zsigmond, Simor András és Csányi Sándor. Kezdetben banki alkalmazott volt, majd kedvező részvényprogramokban vehetett részt, amelynek köszönhetően mára a saját befektetési portfólióját kezelhett. Fókuszában az egészségügy, az élettudományok és a magyar szellemi termékek álltak.

Volt olyan érdekeltsége, amelyről összeférhetetlenség miatt beiktatása előtt lemondott

- emelte ki Lantos, de cégeitől is meg kell válnia, amelyet bizalmi vagyonkezelőnek ad majd át, de tagja marad a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumak. Érdekeltségeiről vonatkozóan kijelentette, hogy

mindig magyar sikertörténetekben szeretett részt venni.

Elmondta családi állapotáról ,hogy hét gyermeket nevel, ezért is fontos számára a fenntarthatóság értéke. A klímaváltozás elleni küzdelmet pedig hasonló súllyal kívánja kezelni, mint a többi globális kihívást, beleértve a koronavírus-járványt, az orosz-ukrán háborút vagy az energiaválságot.

Az új minisztériumra azért volt szükség, mert nagyon megváltozott az élet

- jelentette ki Lantos. Majd felidézett egy beszélgetését egy püspökkel, aki befektetését értékelte, és azt 20 éves távban sem látta megtérülőnek, mire az egyházfő azt mondta, hogy nem számít, ő hosszabb távban gondolkodik.

Mindenkinek a szülőföldjén kell boldogulnia, ő a konzervatív értékrend híve, szerinte 2010 óta sikereket értünk el, de ehhez energia kell

- mondta a miniszterjelölt azzal kapcsolatban, hogy a demográfia és a geográfia az energia két fő viszonyítása. 8 milliárd embert kell ellátni élelmiszerrel és energiával, amely a földrajz és a klíma kérdését is jelenti.

A modern társadalom nem képzelhető el az energia biztosítása nélkül, a jövőben pedig még több energiára lesz szükségünk. Sok áramra van szükség, de Magyarországon energiaszegénység van, 75 százalékban importáljuk az energiát, energiaszuverenitást kell teremteni, ami idő-, és eszközigényes, lassan lehet változtatni a jelenlegi ellátási rendszeren – részletezte a miniszter a Telex beszámolója szerint.

A megújuló energiaforrások külső tényezőknek kitettek, hangsúlyozta Lantos. A napelemnél ott az időjárás, ahogy ez elmondható a szélenergiáról is. A biomassza és a geotermikus energia lehetőségét is kiemelte, de nem iktatható ki szerinte az atomenergia sem.

Paks 2 elindulásával akár exportálhatunk is majd áramot, fejtette ki a miniszterjelölt.

Paks1 esetében is fontos meghosszabbítani az üzemidőt, és bár folyamatban van a Paks2 beruházás, még sok idő, mire az is üzembe áll. A fenntartható energiaforrások felkutatásában és az ellátás fejlesztésében folytatni szeretné azt, amihez Palkovics László kidolgozta a terveket, és be kell fektetni új technológiákba is, de az ellátásbiztonságot szem előtt kell tartani - emlékezett meg (részbeni) elődjéről. A Telex összegzése szerint Lantos Csaba zárásként azt emelte ki, hogy

nem a kisfiúk játéka az energiaipar, a működéséhez jelentős szereplőkre van szükség. Az olajvállalatunk, a Mol tudja mutatni az utat, büszkék lehetünk rá, az MVM-ből pedig regionális játékost szeretnénk csinálni az energiaellátás biztonságának garantálása érdekében, olyat mint a cseh CEZ.

A bizottsági tagok, köztük az ellenzékiek is, a megújuló energiaforrásokról, a klímacélokról, de a rezsicsökkentésről is kérdezték. Utóbbival kapcsolatban azt mondta, hogy

a kormány úgy gondolom, hogy megvédte a rezsicsökkentést. Európában az alacsonyabbak között vannak a magyar rezsiköltségek. Olcsó, hatékony és fair szisztéma biztosítja ezt a lakosságnak.

A megújuló energiával kapcsolatban pedig azt mondta, hogy fejleszteni kell hozzá az áramtárolási képességet is. A hálózatfejlesztés elindult, további ezer milliárd forintra lenne szükség, az energiahatékonysági beruházásokat azonban szerinte folytatni kell.

Végül az Országgyűlés gazdasági bizottsága 12 igen, 5 nem szavazattal, 0 tartózkodás mellett támogatta Lantos Csaba miniszteri kinevezését.

A kiemelt kép forrása: MTI / Máthé Zoltán