2022.12.06., kedd - Miklós
Szekszárd: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

A magyar EU-s források befagyasztása mellett döntött az Európai Parlament

frisshirek.hu, 2022. november 24. - 14:03
A magyar EU-s források befagyasztása mellett döntött az Európai Parlament
Az Európai Parlament ma szavazott arról az állásfoglalásról, amelyet ötpárt nyújtott a képviselők elé, és amely azt tartalmazta, hogy az Európai Bizottság és az Európai Tanács fagyassza be a hazánknak szánó EU-s pénzek egy részét, a kormány által vállalt korrupcióellenes intézkedések elégtelensége miatt. A képviselők csaknem háromnegyede a szigorú fellépés mellett voksolt. Bár az nem kötelező érvényű sem a Bizottság, sem a Tanács számára, komoly jelzés értéke van.

Ahogy arról a Frisshirek.hu-n már beszámoltunk, a Népszava hétfői értesülése szerint az Európai Parlament a magyar kormánnyal szemben kritikus előterjesztést készül megszavazni. A néppárti, szocialista, liberális, zöldpárti és szélsőbaloldal pártjai az előkészített dokumentum szerint nem bíznak a magyar kormány 17 vállalásában, hogy valóban visszaszorulna általuk a korrupció hazánkban, és átláthatóan költenék el az EU-s pénzeket.

Az Európai Parlament ma elégtelennek ítélte a magyar kormány intézkedéseit,

amelyeket azért hozott meg, hogy megkapják a hazánknak szánt EU-s pénzek egészét. A szavazáson résztvevő 573 képviselőből 416-an szavaztak az állásfoglalás mellet, 124-en ellene, és 33 képviselő tartózkodott - írta meg a 24.hu.

A megszavazott dokumentum arra szólítja fel az Európai Bizottság és az Európai Tanácsot, hogy fagyasszák be a Magyarországnak járó támogatások egy részét, valamint ne zárják még le a hazánk ellen indított koncidionalitási eljárást.

Ez az állásfoglalás nem kötelezi sem az Európai Bizottságot, sem a Tanácsot, inkább csak összegzése az Európai Parlament véleményének. Jelzés értékű azonban azért, mert ha ezzel az állásponttal a Bizottság szembemegy, akkor a Parlament bizalmatlansági indítványt indíthat a testület ellen, sőt, akár még fel is oszlathatná azt, ha súlyosan elégedetlenné válna a Ursula von der Leyen vezette testülettel szemben.

A kiemelt kép forrása: MTI / EPA / Julien Warnand