2024.02.24., szombat - Mátyás
Szekszárd: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Tesco-vezér: ha így megy tovább, olcsóbb lesz az import, mint a helyi beszerzés

frisshirek.hu | 2022. november 21. - 11:12
Tesco-vezér: ha így megy tovább, olcsóbb lesz az import, mint a helyi beszerzés
Pálinkás Zsolt, a Tesco magyarországi vezérigazgatója a hatósági árakról kezdetben jó véleménnyel volt, mára ez azonban megváltozott, és veszteséget hozó, káros piaci folyamatokat eredményező intézkedésnek ítéli. A vezető beszélt arról is, hogy mi az első lépése a vállalatnak, amikor egy újabb árstopot jelent be a kormány, és konkrét példán azt is szemléltette, milyen torzító hatása van egy-egy ilyen kormányzati intézkedésnek.
Az ársapkákról azt gondoljuk, hogy a legelején jó volt a szándék. Bizonytalan időkben erősítette a vásárlói bizalmat, és fogyasztást tudott generálni

– nyilatkozta Pálinkás Zsolt, a Tesco magyarországi vezérigazgatója a Forbesnak, amelyet a Telex szemlézett. Mára azonban másképp áll a helyzet, a vezérigazgató szerint az árstop torzítja a piacot, éves szinten akár 11 milliárdos veszteséget okoz a Tesco Globál Zrt-nek, miközben más termékek árát mesterségesen megdobja.

A gazdasági lap arra is rákérdezett, hogy mi az első lépése egy szupermarket-láncnak, amikor a kormány újabb termékre szab ki hatósági árat. A vezető elmondta, hogy először átbogarásszák a közlönyt, amíg pedig nem jelenik meg a pontos szabály, addig találgatnak.

Aztán ha látjuk, hogy pontosan milyen típusú tojásról és burgonyáról van szó, akkor villámgyorsan át kell látni a készleteinket, a szállítói kiszolgálási szintet, átgondolni, hogy számítunk-e pánikra, és kell-e mennyiségi korlátozást tennünk

- fejtegette Pálinkás, aki elmondta azt is, hogy egy-egy ilyen bejelentés képes komoly zavart okozni a piacon. Azt tapasztalják ugyanis, hogy hiába folyamatos az ellátás, a kereslet ilyenkor exponenciálisan megugrik az adott termék iránt.

Az árstop tehát egyfelől torzítja a piaci viszonyokat, másfelől más termékek árkorrekciója miatt árfelhajtó hatása is van, és így még gerjesztheti is az inflációt

- sorolta a negatív hatásokat a Tesco-vezér, amelyre egy csirkés példát hozott fel. A hatósági ár hirtelen fokozza a keresletet a csirkemell iránt, de az állat több részből áll, amelyet szintén árusítanak, és a maradék részekkel is kell valamit kezdenie a beszállítónak.

Két opciója van, vagy sokat vág le, de akkor nyomott áron tudja csak eladni a piacon, és vesztesége keletkezik, vagy annyit vág le, ahol még arányban van a nyeresége és a vesztesége. Ezért van kevés csirke, és ezért van az, hogyha kifogy a csirkemellfilé, akkor az állat összes többi részét aránytalanul drágán lehet csak megvásárolni

– ismertette az árstopok torzító hatását egy konkrét példán keresztül Pálinkás Zsolt, aki szerint még sok inflációs ütem lesz.

Egy idő után el fogunk érni oda, hogy az import olcsóbb lesz, mint a helyi beszerzés. Ez pedig biztos, hogy nem cél.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com