2022.12.06., kedd - Miklós
Szekszárd: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Van rosszabb a Covidnál, a jelen és a bizonytalan jövő

Tóth Rózsa, 2022. november 17. - 10:44
Van rosszabb a Covidnál, a jelen és a bizonytalan jövő
Az olaj csak 900 ml 1 liter helyett, ha pedig a kilós árat nézzük a termékeknél, ott is kibukik, hogy mennyire drágák a multik a termelőkhöz és kisboltokhoz képest.

A benzin- és energiaárak robbanása valamint az élelmiszer árstop kapcsán beszélgetett a Frisshírek.hu munkatársa Ferenczi Ágnessel, aki Szekszárdon üzemelteti Öko Spájz hulladékmentes boltját, emellett három hetente megszervezi Bogyiszlón a Hóci parti termelői és közösségi piacot.

Volt egy álmom, amit sikerült megvalósítanom és közben rengeteg embernek segítettem átállni a hulladékmentes életre. Ez a jövő, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés szempontjából és az aki betér hozzám, ennek a szellemében vásárolhat.

- elevenítette fel a kezdeteket Ferenczi Ágnes.

Amikor berobbant a koronavírus, azt hitte, hogy ennél nincsen rosszabb, de tévedett. Fél éve gondolkodik azon, hogy mi legyen a bolttal, tegnap például a piacon amit keresett, ki is fizette az árura, bérleti díjra, elgondolkodott, hogy akkor mi értelme? A boltban nincs fűtés, mert nem tudja megfizetni, nagykabátban ül és úgy szolgálja ki a vevőket.

A január és a február még elöttünk jár, azok a legrosszabb hónapok a forgalmat illetően és akkor lesznek igazán hidegek is. Mellette pedig teljesen bizonytalan a jövő, hetente történik valami, amit bevezetnek és romlanak a kereskedők kilátásai. Van olyan ügyfelem, aki tehetősebbnek mondható, és most már ő is azt mondja, hogy kétszer is meg kell gondolnia, hogy megveszi-e amit eddig, vagy sem.

- folytatta gondolatait.

A bolttulajdonos kiemelte, hogy a családok a mai napig előszeretettel látogatják a nagy bevásárlóközpontokat, vagy a nagy élelmiszerboltokat, holott véleménye szerint sok termék drágábban kapható, mintha helyi termelőktől szerezné be. 

A feltüntetett árnál ki kell írni a termék kilós árát is, azt kell nézni, az nem hazudik. Sajnos a kiszereléssel is trükköznek. Van például olyan olaj, ami nem 1 liter, hanem csak 900 ml, de ugyanúgy néz ki a csomagolás, hívta fel a figyelmet.

Fel van tüntetve rajta, hogy mennyi van benne, de ha valaki csak leveszi a polcról és a kosarába teszi, nem biztos, hogy észreveszi és már meg is vette drágábban, illetve ugyanazért az árért kevesebbet kap.

A méznél is nagy a különbség. A termelőnél sokkal olcsóbb és ahhoz képest, amit a boltokban lehet kapni. A bolti és termelői tojás között is akkor látjuk a különbséget, ha felütjük a vacsorához - osztotta meg tapasztalatait a kereskedő.

Termelői és bolti tojás sárgája közötti különbség

A krumpli és a tojás? Amióta árstopot vezettek be, annyiért adom, amennyiért veszem

- vázolja az aktuális helyzetet.

Ha például a céges autóval a nem ársapkás benzinárat nézi, már veszteséges, és akkor a saját profitját még nem is említette. Addig fogja árulni ezeket, amíg még van a készletből, és nem tovább.

Egy multi megteheti, hogy a hatósági áras termékeken lévő veszteséget más termékre ráterheli, de ő nem. Amit még problémának érez az a zöldségféléken lévő 27 százalékos áfa. Neki azt be kell fizetnie a közös kasszába, és végső soron a fogyasztó fizeti meg az államnak.

Most a kisvállalkozókat és a termelőket kellene segíteni, náluk kellene vásárolni, hogy életben maradjanak és itt forogjon a pénz. Ha valaki a piacon vásárol, a minőséget is megvásárolja amellett, hogy kedvezőbb az ár és segíti az előállítókat. Alternatív megoldásként a kosárközösség kiépítésében látom azt a menekülő utat, amivel nem térnék le az eddigi ösvényről, de kevesebb anyagi ráfordítással lehetne üzemeltetni egy hasonló árukereskedelmet, mint eddig

- vonta le a konklúziót Ágnes.

Fotók: Öko Spájz Hulladékmentes bolt