2023.03.24., péntek - Emőke
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Van rosszabb a Covidnál, a jelen és a bizonytalan jövő

Tóth Rózsa, 2022. november 17. - 10:44
Van rosszabb a Covidnál, a jelen és a bizonytalan jövő
Az olaj csak 900 ml 1 liter helyett, ha pedig a kilós árat nézzük a termékeknél, ott is kibukik, hogy mennyire drágák a multik a termelőkhöz és kisboltokhoz képest.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A benzin- és energiaárak robbanása valamint az élelmiszer árstop kapcsán beszélgetett a Frisshírek.hu munkatársa Ferenczi Ágnessel, aki Szekszárdon üzemelteti Öko Spájz hulladékmentes boltját, emellett három hetente megszervezi Bogyiszlón a Hóci parti termelői és közösségi piacot.

Volt egy álmom, amit sikerült megvalósítanom és közben rengeteg embernek segítettem átállni a hulladékmentes életre. Ez a jövő, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés szempontjából és az aki betér hozzám, ennek a szellemében vásárolhat.

- elevenítette fel a kezdeteket Ferenczi Ágnes.

Amikor berobbant a koronavírus, azt hitte, hogy ennél nincsen rosszabb, de tévedett. Fél éve gondolkodik azon, hogy mi legyen a bolttal, tegnap például a piacon amit keresett, ki is fizette az árura, bérleti díjra, elgondolkodott, hogy akkor mi értelme? A boltban nincs fűtés, mert nem tudja megfizetni, nagykabátban ül és úgy szolgálja ki a vevőket.

A január és a február még elöttünk jár, azok a legrosszabb hónapok a forgalmat illetően és akkor lesznek igazán hidegek is. Mellette pedig teljesen bizonytalan a jövő, hetente történik valami, amit bevezetnek és romlanak a kereskedők kilátásai. Van olyan ügyfelem, aki tehetősebbnek mondható, és most már ő is azt mondja, hogy kétszer is meg kell gondolnia, hogy megveszi-e amit eddig, vagy sem.

- folytatta gondolatait.

A bolttulajdonos kiemelte, hogy a családok a mai napig előszeretettel látogatják a nagy bevásárlóközpontokat, vagy a nagy élelmiszerboltokat, holott véleménye szerint sok termék drágábban kapható, mintha helyi termelőktől szerezné be. 

A feltüntetett árnál ki kell írni a termék kilós árát is, azt kell nézni, az nem hazudik. Sajnos a kiszereléssel is trükköznek. Van például olyan olaj, ami nem 1 liter, hanem csak 900 ml, de ugyanúgy néz ki a csomagolás, hívta fel a figyelmet.

Fel van tüntetve rajta, hogy mennyi van benne, de ha valaki csak leveszi a polcról és a kosarába teszi, nem biztos, hogy észreveszi és már meg is vette drágábban, illetve ugyanazért az árért kevesebbet kap.

A méznél is nagy a különbség. A termelőnél sokkal olcsóbb és ahhoz képest, amit a boltokban lehet kapni. A bolti és termelői tojás között is akkor látjuk a különbséget, ha felütjük a vacsorához - osztotta meg tapasztalatait a kereskedő.

Termelői és bolti tojás sárgája közötti különbség

A krumpli és a tojás? Amióta árstopot vezettek be, annyiért adom, amennyiért veszem

- vázolja az aktuális helyzetet.

Ha például a céges autóval a nem ársapkás benzinárat nézi, már veszteséges, és akkor a saját profitját még nem is említette. Addig fogja árulni ezeket, amíg még van a készletből, és nem tovább.

Egy multi megteheti, hogy a hatósági áras termékeken lévő veszteséget más termékre ráterheli, de ő nem. Amit még problémának érez az a zöldségféléken lévő 27 százalékos áfa. Neki azt be kell fizetnie a közös kasszába, és végső soron a fogyasztó fizeti meg az államnak.

Most a kisvállalkozókat és a termelőket kellene segíteni, náluk kellene vásárolni, hogy életben maradjanak és itt forogjon a pénz. Ha valaki a piacon vásárol, a minőséget is megvásárolja amellett, hogy kedvezőbb az ár és segíti az előállítókat. Alternatív megoldásként a kosárközösség kiépítésében látom azt a menekülő utat, amivel nem térnék le az eddigi ösvényről, de kevesebb anyagi ráfordítással lehetne üzemeltetni egy hasonló árukereskedelmet, mint eddig

- vonta le a konklúziót Ágnes.

Fotók: Öko Spájz Hulladékmentes bolt