2022.12.06., kedd - Miklós
Szekszárd: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Ma már eljutottunk oda, hogy ennyi és nincs tovább

Tóth Rózsa, 2022. november 15. - 08:22
Ma már eljutottunk oda, hogy ennyi és nincs tovább
A pedagógus szakma a kihalás szélére sodródott, össze fog omlani a rendszer, mert nincs utánpótás és ilyen feltételekkel nem is lesz.

November 17-én 17 órától Pécs, Szeged, Győr, Miskolc, Zalaegerszeg, Veszprém, Kaposvár Kecskemét, Szentes és Hódmezővásárhely városok közötti összefogás jelképeként élőláncos megmozdulás lesz Szekszárdon az oktatásért, ahogy arról korábban a Frisshirek.hu is beszámolt. Munkatársunk az egyik szervezővel, Csibi-Ulrik Dórával beszélgetett a közelgő eseményről és annak hátteréről.

Megmozdulásuk szigorúan társadalmi célú, a politikától minden formában elhatárolódnak, ezért a résztvevőket is arra kérik, hogy a pártpolitikai és egyéb közösségek jelvényeit mellőzzék.

Mi, a Pécsi Tudományegyetem Illés Gyula Gyakorlóiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gyakorlóóvoda pedagógusai aktívan vállaljuk a véleményünket

- kezdi gondolatait a tanárnő.

A gyerekeink nagyon leterheltek, már alsó tagozaton 6-7 tanítási órájuk van az iskolában. A középiskolában sem jobb a helyzet, reggel 3/4 8-tól vannak bent a diákok gyakran délután 3-ig, nincs idő egy nyugodt ebédre, rövid szünetekkel darálják le a napot, a tudás nem tud leülepedni.

Nagy a nyugdíjba menők száma, több, mint ahány embert be tudunk csalogatni a pályára. És igen, szó szerint csalogatni kell az embereket, hogy ezt a szakmát válasszák.

Ma egy pályakezdő tanár nettó fizetése 160 ezer forint, ha 25 év feletti, egyébként 195 ezer.

A "pedagógus életpályamodellnek” köszönhetően - melyről minket tanárokat nem kérdeztek meg - a frissen végzett tanár két évig gyakornoki státuszban van, ha valami csúszik, akkor 3 évig. Ez idő alatt nem moccan a fizetése. Ekkor kötelező minősítésen kell átesnie ahhoz, hogy PED1 státuszba kerüljön. Innen van még feljebb is, a PED2, majd a mesterfokozat, de minden egyes ugráshoz olyan szintű feltételeket kell teljesíteni, mintha egy újabb szakdolgozatot kellene megírnunk. Mindezért cserébe kb. 15 ezer forinttal emelkedhet a fizetésünk, ami ma már egy bevásárlásra sem elég. Emellett ingyen helyettesítünk, ami már mindennapos a tanárhiány miatt - tette hozzá a pedagógus.

A bérünk vetítési alapja a 2014 évi minimálbéren van befagyasztva - ez egyértelműen nem követi az inflációt ami jelenleg hónapról hónapra növekszik. Nekem 3 diplomám van és a felelősségem óriási, mert 24 gyerek tudásáért és jövőjéért felelek. Hatalmas elhivatottság kell ahhoz, hogy valaki tanár legyen és gyakorlatilag ingyen dolgozzon, ez egy hobbi szakma lett, amit nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak - tette hozzá.

A kollégák közül nagyon sokakat a szüleik támogatnak lakhatással, élelmezéssel, úgy tudnak tanítani. Ez megalázó!

Ma már eljutottunk oda, hogy ennyi és nincs tovább. A pedagógus szakma a kihalás szélére sodródott, össze fog omlani a rendszer, mert nincs utánpótás és ilyen feltételekkel nem is lesz. Ezért szeretnénk ezzel az élőlánccal is felhívni a problémára a figyelmet. Ez már közügy, mert a gyerekeknek meg kell kapniuk a nekik járó tudást és ehhez a tanároknak biztosítani kell a feltételeket.

A 9 pontos követelésünk, melyet szeretnénk november 17-én felolvasni:

1. Nyilvános párbeszédet, hiteles tájékoztatást!
2. Megbecsülést a pedagógusoknak!
3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot!
4. Felelős oktatási minisztériumot!
5. Kisebb terhelést!
6. Esélyteremtő, minőségi oktatást!
7. Versenyképes, értékálló bérezést!
8. 21. százati környezetet!
9. Szakmai szabadságot, korszerű alaptantervet, szabad tankönyválasztást!"

A szervezők szeretettel várnak mindenkit, általános- és középiskolásokat, az egyetemistákat és a támogató szolgáltatókat, tanárokat, diákokat, szülőket, érdeklődőket. Aki részt szeretne venni, vigye magával az iskolája nevét és logóját tartalmazó táblát, zajkeltő eszközt (pl. :kereplőt, sípot), világító eszközt (pl.: fényfüzért, zseblámpát, fejlámpát).

Fotó: PTE IGY Gyakorló Iskola, AMI és Gyakorlóóvoda Facebook oldala