2022.12.06., kedd - Miklós
Szekszárd: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Végre van aláírt megállapodása a menhelynek Szekszárd városával

Tóth Rózsa, 2022. november 13. - 18:32
Végre van aláírt megállapodása a menhelynek Szekszárd városával
Ugyanazt csinálják, mint eddig, de most kevésbé bizonytalan az állatok és az ott dolgozók helyzete.

16 év után ismét van érvényes megállapodása Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának és Hivatalának a Szekszárdi Kutyamenhellyel a kóbor állatokkal kapcsolatos feladatok ellátására vonatkozóan - adta hírül az alapítvány Facebook oldalán.

Hálásan köszönjük Bomba Gábornak, az Éljen Szekszárd Egyesület vezetőjének és a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elnökének, hogy minden akadálynál igyekezett továbbvinni a megállapodás létrejöttének folyamatát -

- írták posztjukban.

Bomba Gábor és képviselőtársai teljes egyetértésben támogatták a kóbor ebek problémájának megoldását, ugyanakkor szerették volna megszüntetni a jogsértő helyzetet is, mely 2022. július 1-től állt fent - folytatták nyilatkozatukat. 

A menhely megkapta a Kormányhivataltól az ebrendészeti telep engedélyezéséről és nyilvántartásba vételéről a határozatot. A kutyamenhely ebrendészeti telepként történő engedélyezése alapfeltétele volt az önkormányzattal aláírt megállapodásnak.

Ezután is ugyanazt a munkát fogják végezni, mint amit eddig, csak ezentúl hivatalosan, több adminisztrációval.

A Szekszárd város közigazgatási területén befogott gazdátlan vagy mikrochip nélküli ebek a Szekszárdi Kutyamenhelyre kerülnek, ahol 14 napi karantén után, mikrochipet, oltásokat kapnak, ivartalanításra kerülnek, majd ezek után történik meg az öröbe adásuk.

A város önkormányzata és hivatala fizeti a telepre kerülő ebek tartási költségét 45 napig, az ebek mikrochippel való megjelölését, parazitamentesítését és veszettség oltását.

A 46. naptól az alapítvány feladata és költsége a gondozott állatok további tartása. A kombinát oltásokat és ivartalanításokat, minden egyéb állatorvosi költséget az alapítványnak kell finanszíroznia.

Az önkormányzat továbbá vállalta, hogy fizeti a telep rezsi költségeit (elektromos áram, víz, szemétszállítás). Szekszárd M. J. Város Polgármesteri Hivatala szeptemberben kifizette a szerződésben megállapított hozzájárulást július, augusztus és szeptember hónapokra. Az októberi hozzájárulás is megérkezett a számlájukra.

Köszönjük szépen a korrekt együttműködést!

- adtak hálát a gazdátlan állatokról gondoskodók.

Ez a megállapodás a túlélést jelenti a Szekszárdi Kutyamenhely védenceinek, ugyanis eddig csak a személyi jövedelemadó 1 százalékából és magánszemélyek adományából próbálták finanszírozni a Szekszárdi Kutyamenhely működését - írják.

A megemelkedett rezsi, kutyaeledel árak, állatorvosi költségek és minimálbér miatt az alapítvány egyedül nem tudta volna kifizetni a kutyák ellátásával kapcsolatos költségeket.

Örömüknek adtak hangot, hogy nem kell a menhely bezárásán gondolkodniuk, mint ahogy ez több településen is elkezdődött.

A mindenki számára nehéz gazdasági helyzetben csodákra nem számítanak, de a további létezés és működés is óriási dolog számukra.

Fotó: Szekszárdi Kutyamenhely Facebook oldala