2024.02.24., szombat - Mátyás
Szekszárd: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Novák Katalin kinevezett, Orbán Viktor felmentett egy tisztségviselőt

frisshirek.hu | 2022. november 04. - 08:23
Novák Katalin kinevezett, Orbán Viktor felmentett egy tisztségviselőt
Novák Katalin köztársasági elnök rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott Molnár Katalinnak, ő lesz tehát a nemrég menesztett Baranyai Gábor utódja. Orbán Viktor kormányfő eközben felmentette tisztségéből Horváth Jánost, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárát.
Novák Katalin államfő rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott Molnár Katalinnak

– vette észre a 24.hu.

A lap beszámolója szerint a Magyar Közlönyben megjelent határozat állomáshelyet nem jelöl meg, de a döntés Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatára született meg.

A portál rámutatott, hogy a határozatban hivatkozott paragrafus azért fontos, mert Magyarország brüsszeli Állandó Képviselete esetében nem a külpolitikáért felelős miniszter, hanem az uniós ügyek koordinációjáért felelős miniszter tesz javaslatot a köztársasági elnöknek a rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozására.

Molnár Katalin lesz tehát a minap menesztett Baranyai Gábor utódja.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, Baranyai volt az a diplomata, aki mindössze másfél órát kapott arra, hogy összecsomagoljon. A volt energiaügyekért felelős brüsszeli nagykövet utóbb jelezte, hogy kirúgását méltánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartja, azt meg fogja támadni a rendelkezésére álló minden jogi eszközzel.

A Népszava brüsszeli tudósítója korábban azt írta,

Molnár Katalin már dolgozott a magyar Állandó Képviselet jogi szolgálatánál, férje a magyar uniós biztos, Várhelyi Olivér kabinetjében munkálkodik.

A 24.hu arról is beszámolt: szintén a Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök határozata arról, hogy Lázár János miniszter javaslatára,

a kormányfő Horváth Jánost, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárát – november 3-ai hatállyal – felmentette e tisztségéből.

Horváth János a településrendezésért és építéshatósági ügyekért volt felelős, és csupán három hónapot töltött a tisztségben.

Archív fotó: miniszterelnok.hu