2023.05.28., vasárnap - Csanád, Emil
Szekszárd: 21o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Menesztették az energiaügyekért felelős brüsszeli nagykövetet

frisshirek.hu, 2022. október 21. - 07:25
Menesztették az energiaügyekért felelős brüsszeli nagykövetet
Az uniós csúcs közben menesztették a brüsszeli magyar energiaügyi diplomatát. Baranyai Gábor állítólag másfél órát kapott arra, hogy összepakoljon az irodájában és végleg elhagyja az állandó magyar képviseletet.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Politico értesülése szerint váratlanul felmondott a magyar kormány Baranyai Gábornak, a brüsszeli EU-követség második emberének.

Állítólag másfél órát kapott, hogy összepakoljon az irodájában, és végleg elhagyja a brüsszeli állandó magyar képviseletet.

A 444 beszámolója szerint Baranyai az úgynevezett Coreper I. nagykövet volt, ami azt jelenti, hogy hozzá tartoztak a mezőgazdaság, a halászat, a közlekedés, a távközlés, az energia, a versenyképesség, a környezetvédelem, a foglalkoztatás, a szociálpolitika, az egészségügy, a fogyasztóvédelem, az oktatás, az ifjúság és a kultúra ügyei.

A brüsszeli diplomáciában nála magasabb rangban csak a Coreper II. nagykövet van, aki elsősorban a gazdasági- és pénzügyeket viszi, illetve részt vesz a miniszterelnökök találkozóinak előkészítésében.

Baranyait éppen aznap bocsátották el, amikor elsősorban a gázárak letöréséről tárgyaltak a tagállamok miniszterelnökei.

Orbán Viktor azzal az üzenettel indult a csúcstalálkozóra, hogy mindenképpen megakadályozza, hogy ársapkát tegyenek a gázra, és az EU közös gázbeszerzési tervét is csak akkor fogadja el, ha ahhoz nem lesz kötelező a tagállamoknak csatlakozniuk.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu ma reggel beszámolt: ezt végül el is érte a kormányfő.

Mivel az energetika Baranyai szakterülete, ezért elküldése összefüggésben lehet a csúcs előkészítésében játszott szerepével, bár erről semmilyen hivatalos közlemény sem jelent meg egyelőre.

A 444 cikkében arra emlékeztetett, hogy Baranyai már a magyar EU-csatlakozás előtt is a brüsszeli magyar EU-követségen dolgozott, 1999-2003 között, majd öt évig a környezetvédelmi minisztérium EU-s jogharmonizációért felelős osztályát vezette. 2008-10-ben a jövő nemzedékekért felelős ombudsman munkatársa volt, majd 2010-ben helyettes államtitkárnak nevezték ki a külügyminisztériumban. 2014-2018 között az igazságügyi, 2018-2020 között pedig a technológiai minisztériumnál volt vezető beosztásban. Ezután tért vissza Brüsszelbe, nagykövetnek.

Nagy a jövés-menés a követségen...

A Telex cikkében felidézte, a nyáron Stelbaczky Tibor, a brüsszeli állandó nagykövetség vezetője távozott posztjáról. Az Eurológus informácói szerint Stelbaczky döntésében szerepet játszhatott, hogy Orbán Viktor arra utasította, blokkolja a hatodik uniós szankciós csomagot Oroszország ellen (benne Kirill pátriárka kitiltásával), egy nappal azután, hogy arról megállapodtak az EU állam-, és kormányfői. A helyére Ódor Bálintot nevezték ki.

Illusztrációs fotó: Facebook/Magyarország Brüsszeli Nagykövetsége oldala