2024.02.24., szombat - Mátyás
Szekszárd: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Menesztették az energiaügyekért felelős brüsszeli nagykövetet

frisshirek.hu | 2022. október 21. - 07:25
Menesztették az energiaügyekért felelős brüsszeli nagykövetet
Az uniós csúcs közben menesztették a brüsszeli magyar energiaügyi diplomatát. Baranyai Gábor állítólag másfél órát kapott arra, hogy összepakoljon az irodájában és végleg elhagyja az állandó magyar képviseletet.

A Politico értesülése szerint váratlanul felmondott a magyar kormány Baranyai Gábornak, a brüsszeli EU-követség második emberének.

Állítólag másfél órát kapott, hogy összepakoljon az irodájában, és végleg elhagyja a brüsszeli állandó magyar képviseletet.

A 444 beszámolója szerint Baranyai az úgynevezett Coreper I. nagykövet volt, ami azt jelenti, hogy hozzá tartoztak a mezőgazdaság, a halászat, a közlekedés, a távközlés, az energia, a versenyképesség, a környezetvédelem, a foglalkoztatás, a szociálpolitika, az egészségügy, a fogyasztóvédelem, az oktatás, az ifjúság és a kultúra ügyei.

A brüsszeli diplomáciában nála magasabb rangban csak a Coreper II. nagykövet van, aki elsősorban a gazdasági- és pénzügyeket viszi, illetve részt vesz a miniszterelnökök találkozóinak előkészítésében.

Baranyait éppen aznap bocsátották el, amikor elsősorban a gázárak letöréséről tárgyaltak a tagállamok miniszterelnökei.

Orbán Viktor azzal az üzenettel indult a csúcstalálkozóra, hogy mindenképpen megakadályozza, hogy ársapkát tegyenek a gázra, és az EU közös gázbeszerzési tervét is csak akkor fogadja el, ha ahhoz nem lesz kötelező a tagállamoknak csatlakozniuk.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu ma reggel beszámolt: ezt végül el is érte a kormányfő.

Mivel az energetika Baranyai szakterülete, ezért elküldése összefüggésben lehet a csúcs előkészítésében játszott szerepével, bár erről semmilyen hivatalos közlemény sem jelent meg egyelőre.

A 444 cikkében arra emlékeztetett, hogy Baranyai már a magyar EU-csatlakozás előtt is a brüsszeli magyar EU-követségen dolgozott, 1999-2003 között, majd öt évig a környezetvédelmi minisztérium EU-s jogharmonizációért felelős osztályát vezette. 2008-10-ben a jövő nemzedékekért felelős ombudsman munkatársa volt, majd 2010-ben helyettes államtitkárnak nevezték ki a külügyminisztériumban. 2014-2018 között az igazságügyi, 2018-2020 között pedig a technológiai minisztériumnál volt vezető beosztásban. Ezután tért vissza Brüsszelbe, nagykövetnek.

Nagy a jövés-menés a követségen...

A Telex cikkében felidézte, a nyáron Stelbaczky Tibor, a brüsszeli állandó nagykövetség vezetője távozott posztjáról. Az Eurológus informácói szerint Stelbaczky döntésében szerepet játszhatott, hogy Orbán Viktor arra utasította, blokkolja a hatodik uniós szankciós csomagot Oroszország ellen (benne Kirill pátriárka kitiltásával), egy nappal azután, hogy arról megállapodtak az EU állam-, és kormányfői. A helyére Ódor Bálintot nevezték ki.

Illusztrációs fotó: Facebook/Magyarország Brüsszeli Nagykövetsége oldala