2024.02.24., szombat - Mátyás
Szekszárd: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Szergej Lavrov: Nincs értelme fenntartani a korábbi orosz diplomáciai jelenlétet Nyugaton

frisshirek.hu | 2022. október 18. - 21:15
Szergej Lavrov: Nincs értelme fenntartani a korábbi orosz diplomáciai jelenlétet Nyugaton
Oroszországnak nincs értelme fenntartania a nyugati országokban korábbi diplomáciai jelenlétét, mert az orosz diplomaták emberinek alig nevezhető körülmények között kénytelenek ott dolgozni - jelentette ki kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a diplomáciai szolgálatra felvett végzős diákok előtt tartott beszédében.

Az orosz diplomácia vezetője azt is hozzátette, hogy diplomatáiknak

állandó problémákat okoznak, emellett fizikai támadások is érik őket.

Legfőképp pedig nincs ott teendő, amióta Európa úgy döntött, hogy elzárkózik előlünk, és megszakít minden gazdasági együttműködést. Nem fogjuk a dolgokat erőltetni – fogalmazott az MTI híradása szerint Szergej Lavrov.

Felidézte, hogy

Oroszország éveken át figyelmeztetett arra, hogy elfogadhatatlannak tartja a biztonsági fenyegetést a határain.

"Ilyen körülmények között a súlypontot olyan országokra fogjuk helyezni, amelyek készek velünk az egyenrangúság és a kölcsönös előnyösség alapján együttműködni, s jó kilátásokkal rendelkező projektekre törekedni"

- tette hozzá.

A miniszter kiemelte, hogy jelenleg zajlik a külügyminisztérium "tevékenységének földrajzi áttájolása külföldön, illetve a belső apparátusban is". "Az úgynevezett harmadik világ, Ázsia, Afrika és Latin-Amerika országai nagyobb figyelmet érdemelnek. A magas és legmagasabb szinten is több olyan tervről zajlik egyeztetés, amely diplomáciai támogatást igényel a többi között üzleti, közös kulturális, humanitárius és oktatási projektek szempontjából" - fűzte hozzá.

Kijelentette, hogy a partnerek száma, amelyekkel Oroszország jelenleg fejleszti kapcsolatait, mutatja, hogy szó sincs Moszkva elszigeteltségéről.

Fotó: twitter