2023.03.24., péntek - Emőke
Szekszárd: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Drasztikus drágulás az építőiparban, így érdemes megfogni a költségeket

frisshirek.hu, 2022. szeptember 28. - 11:00
Drasztikus drágulás az építőiparban, így érdemes megfogni a költségeket
A piaci folyamatok felülírták az építési vállalkozók egész évre szóló áremelkedési várakozásait, írja közleményében* az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Az ágazatban tapasztalható drágulás mértéke 2022 első hat hónapjában több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Éves összevetésben az alapanyagoknál 20,4 százalékos, az építőipari termelői áraknál pedig 22,8 százalékos áremelkedést mértek, miközben az infláció ugyanebben az időszakban 9,4 százalék volt. Ebben a helyzetben kulcskérdéssé vált a beruházások finanszírozhatósága, a kivitelezési folyamatok és a költségek kézben tartása, amelynek a fejlett, versenyképes építőiparral rendelkező országokban már jól bevált és széles körben alkalmazott eszköze a digitalizáció.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A drasztikus áremelkedés az új beruházásokat és a felújításokat egyaránt érinti, és semmi jele annak, hogy az év végéig érdemben javulna a helyzet. Az ÉVOSZ értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

A szakszövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy az energiafelhasználás átlagosan a ráfordítások negyedét teszi ki az alapanyagok gyártásánál, de ez az arány ennél magasabb például a cementnél, az égetett kerámiánál, a téglánál, valamint egyes szigetelőanyagoknál, még akkor is, ha a vállalatok többsége modern, energiatakarékos berendezésekkel, technológiával termel. A forint-euró árfolyam ingadozása pedig azért jelent gondot a kivitelezőknek, mert a Magyarországon felhasznált építési termékek, anyagok csaknem fele, 48 százaléka importból származik. Az ágazat helyzetét az is nehezíti, hogy a nemzetközi beszállítói láncok szakadozása miatt egyre nagyobb kihívást jelent a feszes határidők betartása, miközben a csúszások további költségnövekedéshez vezetnek.

„Az ÉVOSZ értékelése szerint a megrendelői oldalon első számú üggyé vált a finanszírozhatóság kérdése, amiben a tervezési, kivitelezési, épületüzemeltetési feladatok digitalizációja jelenthet komoly segítséget a projektek résztvevőinek. A piacon elérhető megoldásoknak köszönhetően a munkafolyamatok valós időben nyomon követhetőek, ellenőrizhetőek, a tervek szükség esetén rugalmasan módosíthatóak, jelentősen javul a hibaelhárítás hatékonysága, amivel pénzt és időt lehet megtakarítani” mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője. 

Az ÉVOSZ közleménye szerint a munkaerőhiány várhatóan tovább növeli az építőiparban működő vállalkozások költségeit, mert ha nem emelik a fizetéseket, nem javítják a munkakörülményeket, nem lesznek képesek megtartani a jól képzett szakmunkásokat és mérnököket.  A helyzetet az is nehezíti, hogy az állam és az önkormányzatok jelentős volumenű építési beruházásokat halasztanak későbbre vagy mondanak le a forráshiány miatt. Minden jel arra mutat, hogy a fokozódó versenyben azok a vállalkozások képesek talpon maradni, amelyek a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával tudják növelni hatékonyságukat.