2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Az északi sarkvidéket is elérte a NATO és Oroszország közti rivalizálás

frisshirek.hu, 2022. augusztus 28. - 15:30
Az északi sarkvidéket is elérte a NATO és Oroszország közti rivalizálás
Az orosz fenyegetés miatt a NATO megerősíti jelenlétét az Északi-sark térségében - mondta el Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Oroszország egyre aktívabb a térségben, sorra nyitja meg újra a szovjet időkben kiépített bázisokat, melyeken legmodernebb fegyvereiket, köztük hiperszonikus rakétákat állomásoztatnak és tesztelnek.   

Ezért a NATO-nak is meg kell erősítenie jelenlétét a régióban. A  szövetség elsőként tengerészeti felderítő és járőr repülőgépekbe invesztál, hogy pontos képet alkothasson arról, mi is zajlik a messzi északon - fejtette ki Jens Stoltenberg, aki a napokban Justin Trudeau kanadai kormányfővel tett látogatást Kanada sarkvidéki területén.

A régió stratégiai fontosságú, mert összeköttetést biztosít Európa és Amerika között, továbbá itt a legkisebb a távolság Észak-Amerika és Oroszország között.  

Moszkva mellett Peking is fokozott érdeklődést mutat az Északi-sarkvidék iránt – tette hozzá a NATO első embere.    

A Welt am Sonntag összeállításában kiemelte, hogy a NATO-főtitkár első alkalommal kereste fel Kanada sarkvidéki területét - írja az MTI.

Az Északi-sark térsége gazdag természeti erőforrásokban: a jégpáncél alatt található a világ földgázkészletének harmada és kőolajkészletének 16 százaléka. Éghajlata a globális átlagnál háromszor gyorsabban melegedik, ami megkönnyíti az erőforrások kiaknázását, továbbá lehetőséget biztosít új kereskedelmi útvonalak megnyitására.

Moszkva törekvéseire utalva idézték Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy nemrégiben tett kijelentését az Északi-sarkvidékről, miszerint „mindenki számára régóta teljesen világos, hogy ez a mi területünk, ez a mi földünk”. Ami tény: az Északi-sarkkör több mint 40 százaléka Oroszország területén halad át.

Kép: pixels.com