2023.03.24., péntek - Emőke
Az ország 19 megyéjében

Római őrhajó halad a Dunán

frisshirek.hu, 2022. augusztus 19. - 19:15
Római őrhajó halad a Dunán
Nemzetközi csapat alkotja a IV. századi mintára készült őrhajó legénységét.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A nemzetközi projekt keretében megvalósult hajózás Németországból indult, majd Ausztria és Szlovákia érintésével megérkezett hazánkba. A Dunán lefelé haladva Romániába fog továbbhaladni. A IV.századi hajó rekonstrukcióját a Friedrich Alexander Egyetem dolgozói alkották meg.

Mainzban található lelet alapján készült el az ún.lusoria-típusú őrhajó, amely teljesen működőképes. 18 méter hosszú és 2,8 méter széles. A hattonnányi hajón 25 utas utazhat, plusz a személyzet. Előbbit jelenleg nemzetközileg verbuvált csapattagok alkotják, akik kétheti váltásban utaznak a folyón.

A Connecting Cruise a program neve, amely elnevezés arra utal, hogy mindazokat a Duna menti településeket köti össze na hajóút, amelyek között a Dunán kívül római kori kapocs is van.

A hajó magyarországi útvonala így alakul:

Augusztus 11-én kötött ki az első magyar településen, Visegrádon, majd ezeken a településeken járt: Szentendre, Budapest, Százhalombatta, Adony.

A további napokban így alakult a menetrendje:

Dunaújváros aug.19–20.

Dunaföldvár aug.21.

Bölcske aug.22.

Paks-Dunakömlőd aug.22-23.

Fadd-Dombori aug.25-26.

Baja aug.27-28.

Dunaszekcső aug.29.

Mohács-Kölked aug.30-31.

Fotó: az esemény facebook-oldala