2023.12.09., szombat - Natália
Szekszárd: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Raskó György szerint mindössze pr-fogás a kormány aszálykárt enyhítő intézkedéscsomagja

frisshirek.hu | 2022. augusztus 17. - 20:00
Raskó György szerint mindössze pr-fogás a kormány aszálykárt enyhítő intézkedéscsomagja
Az agrárközgazdász szerint a kormány az öntözésfejlesztésre is csak egy stadion árának a harmadát szánja.

Bár a jegybank szerint az élelmiszer- és energiaárak drágulása mellett az aszály is serkenti az inflációt, Raskó György az mfor.hu-nak ezt azzal árnyalja, hogy szerinte a szárazság hat legkevésbé az árrobbanásra, hiszen az már 2021-ben elkezdődött, amikor még nem volt aszály.

Az index.hu interjúban Raskó kijelentette: a termelői árak azért ugrottak meg, mert drágult a műtrágya, a növényvédőszer, a gázolaj, az áram. Az orosz-ukrán háború miatt visszaeső gabona- és étolajexport is csak közvetett hatást gyakorolt a magyar árakra.
Az aszály nem az élelmiszer mennyisége, hanem azért probléma, mert óriási mértékben növeli a termelők veszteségeit, különösen az Alföldön, ahol drámai a csapadékhiány. Raskó György szerint súlyos a helyzet Európában is, de a magyarhoz nem mérhető,sehol nem lesz arányaiban akkora termelésiérték-kiesés, mint itthon.

Az agrárközgazdász szerint a kormány aszálykárok enyhítésére hozott intézkedéscsomagja pr-fogás, valós támogatási tartalma mintegy 10 milliárd forintra tehető, ami jelképes az 1200 milliárd forint termelésiérték-kieséshez képest.

A kormány által öntözésfejlesztésre szánt összegből ugyanakkor csak néhány ezer hektárt lehet öntözhetővé tenni, miközben sok százezret kellene.

Ez a pénz jelképes, csupán harmadannyi, mint amennyit a kormány egyetlen stadion építésére szán Magyarországon. Holott az öntözés kialakítása stratégiai érdekünk lenne.

Végzetünk lenne az aszály, a klímaváltozás? Határozottan kijelentem, hogy nem. A teendőnk az, hogy alkalmazkodjunk hozzá. Állítsuk helyre a meglévő öntözési infrastruktúránkat, tisztítsuk ki az alföldi vízelvezető kanálisokat, töltsük fel vízzel egész éven át, és támogassuk a gazdákat saját öntözési beruházásuk megvalósításában. E célra akár nemzeti forrásból is érdemes lenne ezer milliárdokat áldozni, mert víz nélkül sivár pusztasággá, vízzel felvértezve édenkertté változtatható Alföld ma kietlen rónasága.

"A klímaváltozást nem lehet megállítani, de alkalmazkodni lehet hozzá. Gátak, tározók és víztakarékos okos öntözés. Legalább ennyit megtehetnénk. Utálom a sírást meg a tehetetlenséget."