2023.03.24., péntek - Emőke
Szekszárd: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Megunták a vásárlók az áremelést, maguk szedik a gyümölcsöt

frisshirek.hu, 2022. augusztus 10. - 13:00
Megunták a vásárlók az áremelést, maguk szedik a gyümölcsöt
Indul a szilvaszezon, a termelőknél akár 200 forint is lehet egy kiló, ha a vevő leszedi a fáról. Egyre népszerűbbek a „szedd magad”-napok, ami a termelőnek is jó, hiszen kevesebbet kell foglalkoznia az idénymunkásokkal.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Júliusban 15,4 százalékkal volt drágább a gyümölcs és a zöldség, mint egy évvel korábban. A termelői árak szintje azonban alacsonyan maradt, ezért egyre népszerűbbek a „szedd magad”-akciók – írja a Napi.

A termelők is egyre több kertet nyitnak meg a gyümölcsszedő vásárlók előtt, hiszen kevés a munkaerő még mindig az ágazatban. 
Az Agroinform az elmúlt hetekben felmérést végzett az önkiszolgáló gyümölcsvásárlásról. Ebből kiderült: a legtöbben sárgabarackot szednek (47 százalék), de az alma (40 százalék), az eper, és a meggy is népszerű (37-37 százalék). Az őszibarackot 33 százalék, a meggyet 28 százalékuk említette meg.

A sárgabarack még mindig a legnépszerűbb: 500-600 forintos kilogrammonkénti áron lehet szedni, a meggyhez hasonlóan. Az eper kilója 900-1000 forint körül alakult.

A szilvaszezon most indul, itt 200-400 forintos egységárral lehet számolni.
Sőt, füge szüretelésére is van lehetőség, ennek azonban megkérik az árát: egy kilogramm 2000-2500 forint. A válaszolók kétharmada azt becsülte, hogy legalább 25 százalékot spórolt ahhoz képest, mintha piacon, vagy boltban vette volna meg a gyümölcsöt.

A felmérésben érdeklődtek arról is, hogy honnan értesülnek a lehetőségekről. A legtöbben (43 százalék) az internetről értesülnek a „szedd magad”-akciókról, sokan pedig ismerősöktől hallanak a gyümölcsszedési lehetőségekről. A válaszolók 73 százaléka mondta, hogy 25 kilométernél közelebb volt a termőföld, ahol gyümölcsöt szüretelt.

„A termelői árak nem tartanak lépést a fogyasztói árak növekedésével. Sőt, a termelők a felvásárlóktól több gyümölcs esetében a tavalyinál is alacsonyabb árajánlatokat kapnak. Ráadásul egyre nehezebb betakarítókat találniuk, az idénymunkások pedig egyre magasabb bért kérnek, ezért kézenfekvő, hogy a szedés költségein spóroljanak” – mondta a Fruitveb ügyvezetője, Kelemen Péter.